Ledige kan miste 1.356 kroner om måneden, hvis de gætter forkert

Eva Obdrup fra 3F's A-kasse mener, at regeringen bør droppe bagatelgrænsen, som kan koste ledige 1.356 kroner om måneden. (Foto: Foto: Pressefoto/3F)

Ledige risikerer at komme i klemme i det nye dagpengesystem, fordi de skal gætte, hvor meget arbejde de får den sidste uge i måneden.

Ledige kan miste 12 timers dagpenge om måneden på grund af en såkaldt bagatelgrænse i den nye dagpengereform. Men for de ledige er det ikke en bagatel, det er 1.356 kroner.

De ledige bliver straffet for at gætte forkert, når de skal indberette, hvor meget arbejde de forventer at få resten af måneden, skriver Fagbladet 3F.

- Det er værst for vores ledige, som kan miste op til 1.356 kroner på en måned. Jeg tror, de færreste ledige synes, at det er en bagatel. Reglen bør ikke overleve, og det har vi påpeget klart overfor politikerne, siger forretningsfører for 3F's A-kasse, Eva Obdrup.

Det er ikke den eneste detalje i den nye dagpengereform, der kan blive dyr for de ledige. Som Avisen.dk tidligere har skrevet, kan arbejdsløse risikere at miste mange tusinde kroner om måneden på grund af den nye måde at udregne dagpengesatsen.

Straffes for at gætte forkert

Denne gang er problemet, at de ledige skal indsende deres dagpengekort for eksempelvis maj måned, når der stadig er en uge tilbage af maj. De skal derfor gætte på, hvor mange timers arbejde de får den sidste uge.

Hvis det ser ud til, at de kan få 37 timers arbejde, men de så for eksempel bliver sendt hjem på grund af dårligt vejr og kun får 25 timer, så kan de ikke få dagpenge for de 12 timer, hvor de ikke fik arbejde alligevel.

- I og med at det kommende dagpengesystem gør det mere attraktivt at tage job i kortere tid, må vi forvente, at flere vil tage småjob og kortere vikariater, og altså veksle mellem job og dagpenge. Her risikerer man altså at blive straffet økonomisk, hvis det ikke går, som man har forventet, forklarer Eva Obdrup.

Ledige kommer i klemme

Hun bliver bakket op af flere andre A-kasser, der frygter, at deres medlemmer bliver mistænkeliggjort og kommer i klemme.

Systemet bliver skruet sådan sammen, at hvis man indberetter færre timers arbejde, end man egentlig har, så får man for meget i dagpenge. De bliver så trukket tilbage måneden efter, hvis det drejer sig om mere end 12 timers arbejde.

På samme måde får man for lidt i dagpenge, hvis man indberetter for mange timer, men dem får man så også udbetalt i måneden efter. Med mindre det altså er under bagatelgrænsen på 12 timer, så går de tabt.

Systemet lægger derfor op til, at de ledige indberetter for få timers arbejde for at være sikre på at få det, de har ret til i dagpenge. Sådan lyder advarslen fra A-kasserne i deres høringssvar til den nye dagpengereform.

For at undgå misbrug af systemet, skal A-kasserne kontrollere og sanktionere de medlemmer, som systematisk oplyser for få timers arbejde og derfor får udbetalt for meget i dagpenge.

De selvstændiges A-kasse, ASE, advarer om, at det kan medføre en mistænkeliggørelse af medlemmerne, og AK-Samvirke er bekymrede for, at medlemmerne kommer i klemme, fordi de risikerer enten af få udbetalt for lidt, eller at komme til at snyde systemet.

Trods kritikken fastholder beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen i sit svar til høringssvarene bagatalgrænsen på 12 timer om måneden. Han skriver:

"Bagatelgrænsen sikrer, at systemet kan fungere smidigt, og at der ikke skal
ske efterreguleringer, medmindre der er en væsentlig uoverensstemmelse."