Sosu-Bente mister 2.708 kroner om måneden med ny dagpengreform

Hvis en lavtlønnet, som en social- og sundhedshjælper, bliver ledig efter en periode med korte deltidsansættelser, kan hun miste flere tusinde kroner i dagpenge med den nye reform. (Foto: Foto: Modelfoto/Colourbox)

Der er betydeligt flere tabere end vindere ved den nye måde at fastsætte dagpengesatsen, vurderer A-kasserne, og taberne er de lavtlønnede som social- og sundhedshjælperne.

Med den nye dagpengereform risikerer ledige at miste flere tusinde kroner i dagpenge hver måned. Det påpeger AK-Samvirke, der har lavet en række beregninger.

I dette eksempel mister den ledige 2.708 kroner i dagpenge hver måned, selvom hun har haft arbejde i alle de måneder, hvor hun har optjent dagpengeretten. Beregningen er lavet på baggrund af en opdigtet person, men vi kan kalde hende Bente.

Bente er social- og sundhedshjælper, men bliver fyret i januar i en afskedigelsesrunde. Så hun melder sig ledig og får den maksimale dagpengesats på 18.113 kroner om måneden.

Bente gør alt, hvad hun kan, for at finde arbejde, og allerede i februar får hun et vikariat på 19 timer om ugen til 140 kroner i timen.

I august udløber vikariatet, men Bente er så heldig at finde et nyt job, hvor hun skal arbejde 30 timer om ugen til 140 kroner i timen.

Chefen er glad for Bente og sætter hende op i tid i marts, så hun nu arbejder fuld tid. Men i juni skal der fyres, og Bente bliver ledig igen.

Nu skal hun så til at regne ud, hvor meget hun kan få i dagpenge. Hun kigger på sine lønsedler fra de 17 måneder, hvor hun har haft arbejde, siden hun meldte sig ledig første gang. Af dem tager hun de 12 måneder, hvor hun har tjent mest.

I de fire bedste måneder har hun tjent 20.800 kroner om måneden.

Før det havde hun seks måneder, hvor hun tjente 16.900 kroner om måneden.

Men i to måneder har hun kun tjent 10.400 kroner om måneden

Det giver en gennemsnitlig månedsløn på 17.117 kroner. Og hendes dagpengesats bliver så fastsat som 90 procent af 17.117 kroner, hvilket bliver 15.405 kroner om måneden.

Med de nuværende regler ville hun få den fulde dagpengesats på 18.113 kroner om måneden, fordi hendes dagpengesats kun beregnes på baggrund af de seneste tre måneder, hvor hun har tjent 20.800 kroner om måneden. 

Hun mister derfor 2.708 kroner om måneden i forhold til de nuværende regler.

AK-Samvirke vil ikke udelukke, at der kan være eksempler, hvor den ledige vil få en højere dagpengesats med de nye regler. Men de vurderer, at den nye måde at fastsætte dagpengesatsen vil medføre betydeligt flere tabere end vindere.