Forelsket i din bedste ven? Så mange danskere har prøvet det

Dit liv
I rigtigt mange film og serier udvikler venskaber sig til forelskelse. Men hvor tit sker det i virkeligheden? (Foto: Foto: Scanpix/Modelfoto)

Der er både fordele og ulemper ved at blive kærester med en ven eller veninde.

Når forelskede par i dag overrasker hinanden med romantiske gaver, tager på intim restaurant eller hygger sig med kys og stearinlys hjemme, har en del af dem faktisk kendt hinanden som venner, før de blev kærester.

En rundspørge, som analysebureauet Wilke har foretaget for Avisen.dk, viser, at knap seks ud af ti danskere har prøvet at være forelsket i en ven eller en veninde.

Af dem, som svarer ja til det, siger cirka hver tredje, at forelskelsen endte med, at de fandt sammen.

Og det er faktisk ikke så underligt, at et venskab kan udvikle sig i mere romantisk retning. Det siger Cleoh Søndergaard, som er psykolog og blandt andet arbejder med familierådgivning og parterapi.

Intimitet uden kedelig opvask

- I et venskab er der en stærk intimitet. Man deler sine tanker og hemmeligheder med hinanden, og man ses måske så tit, at man nærmest har en hverdag sammen. Samtidig har man ikke de kedelige hverdagsproblemer, som for eksempel opvask og tøjvask, som man har i et langvarigt kæresteforhold, siger hun.

Et kæresteforhold består netop af intimitet, passion og det, man kan kalde "commitment" - altså beslutningen om at blive sammen og investere i hinanden, forklarer hun.

Eftersom venskabet allerede har en af de tre, nemlig intimiteten, er det forholdsvis nemt at skrue op for de to andre ting.

Vil jeg virkelig giftes med Henrik?

Det er svært at sige noget om, hvorvidt et parforhold, som starter som et venskab, har bedre eller dårligere chance for at holde, siger Cleoh Søndergaard.

Men det, der adskiller en spirende romance med vennen fra en spirende romance med ham den lækre fra Tinder eller diskoteket fredag aften, er, at der fra start er meget på spil og dermed investeret mere i forholdet, som derfor også bliver mere seriøst og forpligtende helt fra start. Derfor er det især i overgangsperioden fra venskab til kæresteforhold, at det risikerer at gå i stykker.

- Man bliver måske bange for, om forholdet kan leve op til alt det, eller man bliver bange for, at man ender med at såre den anden, hvis det ikke går, og måske miste den anden som ven. Og fordi forholdet allerede fra start er mere seriøst, kan den ene måske få tanken, 'Nej, var det virkelig det, jeg havde drømt om? At blive gift med Henrik, som jeg har kendt siden første klasse?' siger Cleoh Søndergaard.

Mange holder mund

Nogle vælger så at stoppe forholdet, før det når for langt, for at redde venskabet.

Rundspørgen fra Wilke viser da også, at det ikke altid ender lykkeligt, når bedstevennen giver sommerfugle i maven.

Cirka en ud af fire svarer, at de har prøvet at være forelsket i en ven eller veninde, men aldrig fortalte vedkommende om følelserne. Og cirka en ud af syv blev afvist, fordi den udkårne kun så ham eller hende som en ven.

Næsten dobbelt så mange mænd som kvinder har prøvet at være forelsket i en fra vennekredsen

Er det her en potentiel ven eller partner?

Samtidig viser rundspørgen, at langt flere mænd end kvinder har haft romantiske følelser for en i vennekredsen. Det kommer ikke bag på Cleoh Søndergaard.

- Når vi møder et nyt menneske, er kvinder generelt hurtigere til at zoome sig ind på, hvad det er for en relation, end mænd. Det er meget normalt, at man bevidst eller ubevidst overvejer, om den her person er en, man kunne forestille sig at have sex med eller blive kærester med, men kvinder er tit hurtigere til at beslutte sig, mens mænd holder mulighederne åbne i længere tid, forklarer hun, og understreger, at der selvfølgelig er individuelle forskelle.

Man skal investere i forholdet

Uanset om forholdet startede som venskab, "blind date", det rette match på en netdatingside eller vild sex i en tequila-brandert, skal man sørge for at vedligeholde både intimitet, passion og "commitment", lyder rådet  fra Cleoh Søndergaard.

Flere unge end ældre har prøvet at være forelsket i en ven eller veninde

Og selvom det skal gøres året rundt og ikke kun på Valentinsdag, er det da en god anledning til at vise din partner, hvor glad du er for at du fik fat i netop ham eller hende.

Om rundspørgen:

Analysebureauet Wilke har på vegne af Avisen.dk spurgt 1.004 repræsentativt udvalgte danskere:

Har du nogen sinde været forelsket i en ven/veninde?

  • Ja, og vi fandt sammen - 17 procent
  • Ja, men han/hun så mig kun som en ven - 14 procent
  • Ja, men jeg fortalte det aldrig til ham/hende - 27 procent
  • Nej - 43 procent

Tallene giver over 100 procent i alt, fordi decimalerne er afrundet til nærmeste hele tal.

Nyheder

Ryanair-boss:

Muslimske mænd er

den største risiko