Købmand: Vi lover ikke nogen job bagefter

- Det er kommunen selv, der spørger os, og vi lover ikke folk noget. Vi må også sætte en mand af til oplæring i starten. Der er også nogle, der kræver ekstra hjælp, for vi får tilskud til at have dem. Der er mange af løsninger. Men vi følger altid reglerne, siger købmand Claus Troels Nielsen. (Foto: Arkiv/Morten Dueholm/Scanpix)

Det er jobcentrene selv, der presser på for at få ledige ud i ulønnet praktik, siger butikschef, der afviser misbrug af gratis arbejdskraft.

HK Handel beskylder detailhandlen for at bruge gratis arbejdskraft fra jobcentrene i stedet for almindeligt ansatte. Derfor ser fagforeningen frem til et nyt IT-system, der vil gøre det nemmere at gennemskue

En af de utilfredse ledige, der blev sendt i virksomhedspraktik, er Linette.

Hun var fire uger i Rema 1000 Rønnede uden løn og mener, hun blev stillet et job i sigte. Hun mener også, der i butikken var for få fastansatte til for mange ledige i praktik.

Men købmand i Rema 1000 Rønnede, Claus Troels Nielsen, lægger vægt på, at det er jobcentrene, der kontakter Rema 1000. Han siger, at praktikanterne ikke træder i stedet for ordinært ansatte.

- Det er kommunen selv, der spørger os, og vi lover ikke folk noget. Vi må også sætte en mand af til oplæring i starten. Der er også nogle, der kræver ekstra hjælp, for vi får tilskud til at have dem. Der er mange af løsninger. Men vi følger altid reglerne, siger Claus Troels Nielsen.

Han siger, at butikken gør meget ud af at fortælle, at der ikke nødvendigvis er noget job bagefter.

- Virksomhedspraktik er en mulighed for at prøve af, om et butiksjob i vores koncept er noget for en. Hvis der viser sig at være en ledig stilling bagefter, er det bare heldigt og en win-win for begge parter, siger han.

Udviklingshæmmede arbejder gratis

Ifølge Claus Troels Nielsen har butikken haft cirka ti i virksomhedspraktik de seneste fire år og ansat over halvdelen på almindelige vilkår eller tilskudsjob bagefter.

- Derudover har butikken haft en aftale med et bosted for lettere udviklingshæmmede, der gerne vil ud og arbejde, men får lønnen fra bostedet, mens andre bliver ansat af os, siger han.

Linette oplevede, at der om dagen var tre chefer på arbejde og to fastansatte, og så de tre praktikanter. Men butikschef Claus Troels Nielsen fra i Rema 1000 Rønnede siger, at antallet er helt forkert.

Claus Troels Nielsen siger, at der i dag er 35 ansatte i butikken, på den måde, at der udover ham selv er otte fuldtidsansatte og derudover en lang række unge med deltidsjob.

I følge loven må man kun må have en ansat med tilskud for hver fem almindeligt ansatte. Men alle ungarbejdernes timer kan lægges sammen.

- Sammenlagt er det 16-17 fuldtidsstillinger, og vi har ret til at have tre i praktik af gangen. Men så mange er vi slet ikke interesserede i at have. Vi har en partnerskabsaftale med Jobcenter Faxe, og de har gode erfaringer med os, og vi siger også nogle gange nej til nogle, vi får tilbudt i praktik, siger han.

Han siger, at butikken har haft rigtigt gode erfaringer med virksomhedspraktikordningen.

- Flere af de gode medarbejdere, jeg har ansat her i dag, er startet på den måde og er nu på helt almindelig ordinært ansættelse, nogle er endda igang med et internt karriereforløb i Rema 1000.