Støjberg nyder jobbet trods skældud: "Jeg er hårdhudet"

Arbejdsliv
"Da jeg sagde ja til denne ministerpost, vidste jeg godt, at det var et område, som er krævende, fordi det er et værdibaseret område," siger udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V). (Foto: Foto: Scanpix)
Hun er integrationsminister, men Inger Støjberg har siden junis folketingsvalg ikke haft meget tid til at fokusere på integrationen. Flygtningekrisen fylder.

Inger Støjberg er særdeles glad for Cola Zero.

På sit kontor på Slotsholmen ved Christiansborg har udlændinge- og integrationsministeren colaflasker stående. "Inger Støjberg" står der på de originale flasker fra sodavandsgiganten.

Støjberg har gang i en Cola Zero, da Ritzau er på besøg for at tale om ministertiden siden folketingsvalget i juni.

Zero - nul - problemer har Støjberg ikke haft. Faktisk har der været flere tusinde udfordringer.

For på grund af flygtningekrisen i Europa har Støjberg været på overarbejde, været en af de mest profilerede politikere, og hun har også været en af de mest udskældte på grund af sin hårde linje i asylpolitikken.

Men Støjberg nyder jobbet trods de mange skældud, der følger med fra både venner og fjender.

- Det har været mere krævende, end jeg havde forestillet mig. Da jeg sagde ja til denne ministerpost, vidste jeg godt, at det var et område, som er krævende, fordi det er et værdibaseret område. Det er et område, som alle har en holdning til.

- Men det var et drømmeministerium for mig at få, og det er det uden tvivl fortsat. Jeg er utrolig glad for lige præcis det her område, som har interesseret mig i rigtig mange år, siger hun.

Asylpresset på Danmark har været stort de seneste måneder, og Støjberg erkender, at det er skyld i, at hun ikke har kunnet fokusere på integrationsområdet.

- Tiden er i høj grad gået med at forsøge at løse den krise, vi og Europa står over for. På den måde er det blevet lidt anderledes, end jeg havde tænkt og forventet.

- I første omgang handler det om at få strammet op, så man kan få begrænset tilstrømningen af asylansøgere. Derfor er meget tid gået med stramninger og at løse praktiske problemer omkring for eksempel indkvartering.

- Men jeg håber, at vi, når vi kommer et stykke ind i det nye år, kan få langt større fokus på integrationen og med de problemer, som ligger der.

- De problemer er ikke gået væk eller blevet mindre af denne flygtningekrise og folkevandring. Problemerne er bare blevet større, siger Støjberg.

Hun har gennemført stramninger over flere omgange, og de næste stramninger skal vedtages i Folketinget i januar.

- Der er ingen tvivl om, at det, vi har foretaget os, er den største stramning på det udlændingepolitiske område, vi har set i Danmark, siger Støjberg.

- Vi har drejet på mange knapper nu, og der er ingen tvivl om, at vi har drejet så hårdt på knapperne, så vi er henne ved steder, hvor der er bindinger i forhold til konventionerne.

- Vi er ude ved grænsen nu. Der er risiko for, at der bliver rejst sager mod Danmark, men dem må vi tage. Jeg kan ikke love, at de stramninger, der vedtages i januar, bliver de sidste, siger hun.

Især omkring reglerne for familiesammenføring for flygtninge med midlertidig beskyttelse er "vi helt ude ved grænsen", siger Støjberg. I dag er ventetiden ét år. Fremover bliver den tre år, før familien kan komme til Danmark.

Støjberg ved godt, at de mange stramninger kan tolkes som særdeles hårde. Men hun er ikke et sekund i tvivl om, at regeringen gør det rigtige. Og hun er ikke bange for at sige tingene ligeud, selv om hun bliver betragtet som iskold.

- Jeg er fuldstændig overbevist om, at tingene ville have set helt anderledes ud, hvis vi ikke havde lavet de indgreb, som vi har.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg ønsker at begrænse antallet af asylansøgere til Danmark, og derfor er der ikke noget mærkeligt i, at vi bruger nogle værktøjer til at gøre det.

- Jeg er rigtig glad for, at jeg er hårdhudet og altid har været det, siger Støjberg.

/ritzau/

Nyheder

Nye ferieregler:

Du får færre penge

på kontoen