Læge støtter ledige: "Vi har som stand en særlig ytringspligt"

Benny Ehrenreich er praktiserende læge på Nørrebro i København og mener, at hans stand skal reagere på den behandling, svage ledige udsættes for. (Foto: Foto: Privat)

Den praktiserende læge Benny Ehrenreich sætter på ny fokus på lægers ansvar overfor de svageste ledige.

Læger har en forpligtelse til at råbe vagt i gevær, når en hel befolkningsgruppes helbred er truet. Læger har ikke blot ytringsfrihed. Læger har som stand en særlig ytringspligt.

Det mener den praktiserende læge på Nørrebro i København, Benny Ehrenreich.

Avisen.dk bragte i november et interview med lægen, der har mange patienter på kanten af arbejdsmarkedet. Patienter, der - efter hans mening - kastes rundt i systemet og sendes i opslidende og direkte ødelæggende forløb, fordi systemet grundet rigide regler skal teste den lille bitte rest af arbejdsevne, der muligvis måtte gemme sig et sted.

Læs også: "Jeg kan bare se mine patienter blive mere og mere syge, mens de kastes rundt i systemet"

I et indlæg i Ugeskrift for læger sætter Benny Ehrenreich nu på ny fokus på problemet. Han beskriver to patienters tunge møde med systemet. Det er patienterne 'John' og 'Lone', som han kender fra sin praksis.

Læs også: Stærke smerter og på morfin - men jeg SKAL arbejde: Læserne reagerer på lægeopsang

"John har skippet misbrugsmiljøet og dæmper sin angst med social isolation og cigaretter. Den største belastning for ham er nye mennesker, uforudsigelighed og krav, skriver Benny Ehrenreich om sin mandlige patient, der møder angstfyldt op til mødet med de folk, der skal afgøre hans fremtid.

Benny Ehrenreich er med til mødet, som han skildrer sådan:

"Over for os sidder fire mennesker fra region og kommune og en psykiatrisk overlæge. De gør bare deres arbejde som ønsket. Konklusionen er draget: et forløb som tidligere med psykiatrisk vurdering, alkoholafvænning, angstbehandling, jobprøvning m.m."

Læs også: Førtidspensionist: Leger jobcentrene læger?

I en såkaldt rehabiliteringsattest har Benny Ehrenreich ellers har anført, at John ikke kan opnå erhvervsevne. Men den anbefaling er der ingen, der følger, skriver lægen, der med egne ord er "rystet" efter mødet.

Samme dag ser han patienten Lone - tørlagt alkoholiker på 20. år med en sporadisk haft tilknytning til arbejdsmarkedet. Hun har senest været i et job med løntilskud, som nu ophører.

Læs også: Nanna Lüders sender kærlighed til arbejdsløse i sengepraktik

"Hendes skræk for at komme tilbage til en ydmygende behandling på jobcentret er så stor, at hun har taget al sin ferie og overvejer at melde sig helt ud af systemet. Vi har et samtaleforløb, der adresserer hendes angst og mindreværdsfølelse. Jeg bliver endnu en gang frustreret og vred."

Som Benny Ehrenreich ser det, er hans stand vidner til, at sårbare patienter bliver truet på helbredet af et system, der mistror og kontrollerer dem.

Konsekvensen af det er, at systemet nedbryder de mennesker, som det er sat i verden for at hjælpe. Og - er hans pointe - det må få lægerne til at slå alarm.