Kommune har succes med at få flygtninge i job

I Vejle Kommune har man god succes med at få flygtninge i job. (Foto: Foto: Bax Lindhardt/Scanpix)

Cirka halvdelen af de flygtninge, der slår sig ned i Vejle Kommune, er blevet selvforsørgende inden tre år.

I Vejle Kommune møder man byens flygtninge med høje forventninger, klare mål og praktikforløb fra start. Og den tretrins raket er en af grundene til, at kommunens flygtninge i langt højere grad bliver selvforsørgende.

Det mener Christoffer Aagaard Melson (V), der er formand for arbejdsmarkedsudvalget i Vejle. Her er lidt over halvdelen af de flygtninge fra alle nationer, der er kommet til, blevet selvforsørgende inden for tre år.

Kigger man på nationalt plan viser en ny opgørelse fra Dansk Arbejdsgiverforening, at blandt de syrere, der fik opholdstilladelse i 2013 og første halvår af 2014, var under to procent kommet i job efter et år ude i kommunerne.

- Vi arbejder med at få folk hurtigt ud i praktik og ud i virkeligheden. Vi har screenet markedet og kigget på, hvilke brancher man hurtigt kan komme i job i, hvis man kommer uden de helt store sproglige kompetencer, siger Christoffer Melson.

Det drejer sig specifikt om seks brancher: rengøring, pleje og omsorg, fødevare, køkken og service, butik og lager.

- Og så kommer flygtningene ud og snuser til det i et otte ugers introforløb, og så vælger de ind på et område, hvor de kan komme i praktik, lyder det fra Melson.

Herefter sætter kommunen sig ned med arbejdsgiveren og flygtningen og lægger en unik plan til den enkelte. Planen skal gøre det klart, hvordan flygtningen bliver en attraktiv medarbejder i den givne branche. Sideløbende er der sprogskole.

- Så på et lager kan arbejdsgiveren sige, at der er brug for et truckcertifikat, hvis man fremtidig skal ansætte flygtningen. Eller det kan være at lære at stå tidligt op og møde stabilt. Så får flygtningen et kort med målrettede mål at leve op til, tilføjer formanden.

På nationalt plan er det en faldende tendens, at syrere kommer i job inden for deres første år. Dansk Arbejdsgiverforening påpeger, at andelen af syrere, der kom i 2010 og 2011, i job, var over syv procent i job efter et år.

/ritzau/