Taxamanden: Yes! Trods djøf-vældet holder studenterne fast i friheden

"Jeg aner lidt generelt oprør i taxien disse morgener med de overrislede studenter, der er glade for at fortælle om det, de drømmer om. De hopper ikke automatisk på den der med den store akademiske uddannelse."

Jesper Grunwald er journalist, blogger og taxichauffør. Han er født i 1954 og og har taget hele dannelsesrejsen fra sin opvækst i et grundtvigsk, borgerligt landbo-hjem på Bornholm til en lang karriere i Danmarks Radio med en håndfuld cheftitler. Nåede at blive ridder af Dannebrog, inden han sagde op. I dag realiserer han en gammel drøm om at være taxachauffør. Det sker I den sølvgrå Mercedes med det grønne logo . Med frie arbejdsforhold og udstyr til at skrive og fortælle historier fra den fire-hjulede virkelighed. Det blev til bogen JEG ER BARE TAXAMAND sidste år. I Ekstrabladet EKSTRA om søndagen. På hans blog www.taxamand.dk. Og så her i avisen.dk, hvor han har sin egen blog: Et kig på Danmark og verden gennem forruden på en Mercer....

På overfladen er alt som det plejer. De er glædesspredere, hvis man ellers kan bære deres tunge branderter. De er smukke, unge – og glade efter næsten et helt livs lænkning til skolebænken. Nu gider de ikke længere lytte til hverken kædernes raslen, deres lærere eller deres forældre.

SOM TAXAMAND mærker jeg det hver nat og morgen i disse dage. Det er studentereksamens-tid, og selv om den gamle her er et geologisk fund fra Yngre Kridttid, kan jeg endnu mærke den boblende lykkerus. Den slår senere uddannelser, jobs og topjobs og såmænd også den dag for mere end halv snes år siden, da jeg i velpresset pingvin-kostume kunne række min hvid-handskede højrehånd frem og takke regenten for mit ridderkors. Min far, den gamle major, havde fugtige øjne.

Det var en stor dag.

Men rusen med studenterhuen var størst af alle.

DER ER NOGLE PSYKOLOGISKE ÅRSAGER, som er indlysende. Symbolet på frihed. Nu skal du flytte hjemmefra. Den eksplosive seksualitet. Den legitime stilhed før stormen – det satans liv, du har ret til at kysse – lige inden du skal ud at være produktiv på markedet.  Eller rettere: Lige inden du skal tage den afgørende uddannelse, der for alvor skal gøre dig produktiv.

Den frydefulde oplevelse er universel gennem mange årtier, men jeg er gammel nok til at kunne iagttage forskellene. Jeg mindes de tidlige 60’ere, da de relativt få nyudsprungne studenter udgjorde en forudbestemt elite i mit provinsmiljø. Der stod VINDER i deres huer, - sådan føltes det i hvert fald, da de dansede ved bålet Sankt Hans aften på Klippeøen. Og jeg mindes også en grænse-erotisk følelse af, at en dag vil det være mig.

Og det BLEV mig i 1973 - og med mig et meget større antal, så noget af det elitære var gået af den rød-hvide hue. Lige netop huerne var der langt færre af, mens slipsene og de hvide skjorter var ”yt”. Mange valgte som antydet huen, selve det elitære symbol, fra. Det arbejdende folk var populært, de rige svin førte deres beskidte krig i Vietnam og adgangsbetingelserne til de højere uddannelser var i det store og hele – frie.  Så den nuværende forældregenerations omklamrende karakter-fetichisme fandtes ikke.

Den der med at smide børnenes 12-taller ud til offentligheden som socialt skryderi – den var ALDRIG gået. 12-tallet var i øvrigt et dæmonisk 13-tal, og tocifrede karakterer var for autoritetstro nørder, inden nørd-ordet blev opfundet. Og uden disse adgangskrav blev generationen trods alt både ingeniører, sygeplejersker, tandlæger, gynækologer, mediechefer – ja sågar en enkelt taxamand.

SIDEN ER ALT GÅET AD HELVEDES TIL trods en borgerliggørelse, som nærmest er blevet popsmart. De gamle er blevet så bekymrede. Håret er klippet kort, blomsterne visnet, pandebåndede kasserede og kønsbehåringen blevet trimmet, så de frysende piger ved byens søer og strande i denne koldeste juni i mands minde, - netop ligner små piger, lige inden de dypper sig. Gudbevarmigvel – de ville ikke have blottet sig, hvis de ikke var skide fulde. Men de skal have det berømte bølgeklip i huen, der vidner om at de nøgenbadede til studenterfesterne. I går lærte jeg om et af de nyeste klip i huen. Beviset for, at man har drukket en hel kasse øl – for pigernes vedkommende blot 24 dåsebajere – på en hed studenternat.

VERDENSREVOLUTIONEN har det ligesom de unge pigers og vist nok også drengenes ædlere dele … Alt er under kontrol.

Den unge kvinde fra Klampenborg (det danske borgerskabs største og måske mest kendte landsby) sætter sig glad ind i bilen. Hun er mørkblond, langlemmet og meget både smuk og nærværende. Studenterhuen har hun ladet blive hjemme. For hende er den et lidt bedaget symbol – og så sikrer hun sig bedst vid ikke at smadre eller miste denne dag, hvor hun skal ud på den sædvanlige køretur.

Hun skal ind i byen.

- Da jeg skulle tage min studentereksamen, valgte jeg at forlade ghettoen herude. Jeg har taget min studentereksamen på Det Frie Gymnasium inde i København. Mange folk har deres forestillinger om, at det er ret flippet – og der tager de helt fejl. Det kræver særlig tid og særlig disciplin at være student derfra. En del af os har længere skolevej. Det tager tid at deltage i elevdemokratiet. Der er ugentlige stormøder, og gymnasieleverne er selv med til at styre vores skole. – Og så betyder friheden, at det i den grad er op til dig selv, om du får noget ud af det. Det passer mig at vælge selv. Jeg er selv vokset op mellem en rød mor og en liberal-konservativ far. Der er stor forskel på de to mennesker, men de har givet mig lov til at vælge selv.

Den unge studine har fået en solid studentereksamen (hun gider ikke snakke karakterer) og vil formentlig studere medicin. Men allerførst skal hun ud at studere live et år eller to.

HUN ER EN ENLIG SVALE fra et velpolstret miljø – men jeg aner lidt generelt oprør i taxien disse morgener med de overrislede studenter, der er glade for at fortælle om det, de drømmer om. De hopper ikke automatisk på den der med den store akademiske uddannelse. Og netop i går kunne en af holdningsindustriens guvernanter – en uddannelsespolitisk chef – advare mod det grove ressourcespild, at 25 procent af studenterne ikke tager en uddannelse, som studentereksamen efter hendes mening er rettet mod. Hun kommer fra Djøf – og så er politologerne igen på banen med deres modeller og pegefingre. Først tog de embedsmandsværket. Så tog de politik. Og nu de klar til at overtage vore børn.

Ligesom afgåede minister Østergaard, der trods den radikale frihedstradition tordnede mod de unges sabbatår og lange uddannelsestider. Selv brugte han ni år på at blive kandidat for at kunne dyrke sit politiske virke. Hykleriet trives også blandt de djøfiserede politikere. Men det er som bekendt blevet behørigt afstraffet ved en nedklipning af de radikale til karse-højde.

MIT BUD ER, at de unge holder fast i friheden. I min mini-fokusgruppe – i kabinen på vogn 2282 - vrimler det med unge mennesker, der trods revselserne fra det djøf’ede Danmark overhovedet ikke agter at starte studierne øjeblikkeligt. De vil vide mere, og livet er deres. Flere af dem taler også om uddannelser, der ikke nødvendigvis er klassisk akademiske. Ja nogle drømmer sågar om at blive iværksættere med en relativt kort skoling inden.

Det kan være svært at få øje på oprøret.

Men studenterne viser tegn på at gøre, hvad der passer dem.

Yes! Solen er stadig rød over Klampenborg.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Skål med lakrids
Nyheder

Mand død af

overdosis lakrids

Meghan Markle siddende i sofa
Kongelige

Meghan i talentshow

Politibil i nærbillede
Nyheder

Højresvingsulykke:

Cyklist mister livet

Nærbillede af Donald Trump
Nyheder

Trump sagsøgt af niece

Lottokuponer
Nyheder

Efterly­­­ser Lotto-vinder:

Har du vundet 4,2 mio. kr?

Seks måneder gammel dreng smiler mens han står på vandski
Helt vildt

Deler vandene:

Baby står på vandski

Nærbillede af Zlatan Ibrahimovic
Corona

Svensk superstjerne smittet

Dobbeltdækker foran Big Ben
Corona

Nyt land på listen:

Fraråder rejser

til Storbritannien

To læger på intensivafdeling
Corona

Smitten tager til:

Mange nye indlagte

Unge pige med mundbind
Corona

Derfor afvises

coronasmitte

som luftbåren

redningshelikopter i luften
Krimi

8-årig i ulykke under

skoleudflugt - blev fundet

med snor om halsen

Til salg-skilt på hus
Nyheder

Så meget sælges

husene for i dit område

Bertel Haarder og Inger Støjberg står sammen foran Amalienborg i 2015
Nyheder

Haarder giver Støjberg

ret: Sexisme-debat er

gået over gevind

gigantisk robot testes i Japan
Helt vildt

Gigantisk robot 
sluppet løs i Japan

En kvinde og mand ligger i liggestole ved vandet
Nyheder

Tusinder har taget

forskud på feriepenge 

Den amerikanske præsident Donald Trump
Nyheder

Trump: Det kommende

valg er en katastrofe 

Demonstranter og politi på gaden i Louisville, Kentucky
Krimi

Politibetjente skudt 

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) udtaler sig foran flere mikrofoner
Nyheder

Suger oplysninger om

danskere via top-

hemmeligt spionsystem

Danske Banks hovedkontor i København
Nyheder

Nye problemer for Danske Bank

Old town i Warszawa
Corona

Efter studietur:

11 elever fra samme

klasse smittet

Grænsestation mellem Danmark og Tyskland.
Corona

Efter stigende smittetal:

Tyskland advarer

mod Danmark

Politifolk holder vagt ved foden af Eiffel-tårnet
Nyheder

Bombetrussel mod

Eiffel-tårnet

Nærbillede af mobiltelefon
Krimi

Ansat i børnehave anholdt:

Tog fotos under bleskift

Skilte med henholdsvis dame- og herretoilet.
Corona

Frygter coronasmitte på offentlige toiletter

læger tester passagerer i bil for corona
Corona

Dagens tal:

Over 500 nye smittede

portrætter af Anne-Elisabeth og Tom Hagen
Krimi

Retten: Tom Hagen

kan løslades

Billede af Lisbeth Hejsel
Krimi

Har du set Lisbeth

og hendes Hyundai?

Skilt til Vestre Landsret
Krimi

Ældre kvinde forgiftede sin mand:

Kager proppet med medicin

joan collins
Kendte

87-årig Dollars-stjerne

er gået på kur

en mand kigger ind ad vinduet til en Jensens Bøfhus-restaurant
Nyheder

Nul bøffer?: Jensens Bøfhus presses i konflikt

bilist kigger på mobiltelefon
Krimi

800 knaldet for

håndholdt mobil

på én uge

sedler og mønter
Nyheder

Sådan vil du bruge dine
indefrosne feriepenge

Billede af en masse mønter
Nyheder

Flertal presser på:

Frigiv alle feriepengene

letpåklædt kvinde
Krimi

Ulovligt marked for

danske nøgenbilleder:

Det koster 20 kroner

Elon MUsk står foran en Tesla model 3
Nyheder

Tesla-stifter: Stort

prisfald på elbiler

Et billede fra politiets lagre med stjåle designermøbler
Krimi

Hælervarer for

to milliarder:

Er din stol varm?

illustration af covid-19
Corona

Tjek din branche:

Så mange smittes

med corona

billede af et lyn
Nyheder

Lyn slår ned under fodboldkamp:

14 børn kvæstet

Scandinavian Star set fra luften
Nyheder

Scandinavian Star-kaptajn

Hugo Larsen er død

billede af det udsendte materiale
Corona

Usikker antistoftest

sendes til

halv million danskere

strandede hvaler ved Tasmanien
Dyreliv

Australien finder 470 hvaler i rekordstor stranding

To hundefører står med deres hunde i lufthavnen i Helsinki. De to hundefører, som begge er kvinder, har grønne t-shirts på. De står ved nogle officielle skilte, der viser, at hundene tjekker for coronavirus.
Nyheder

Hunde skal snuse sig frem

til coronasmittede i lufthavn

En politibetjent med ryggen til. Han har en sort jakke på med hvide versaler, hvor der står "politi".
Krimi

Betjente viste sig

at være tricktyve

Nærbillede af Donald Trump på en talerstol med et rødt slips og åben mund. Den amerikanske præsident ses i profil.
Corona

Trump: Kina må tage

ansvar for pandamien

Den norske prinsesse Märtha Louises kæreste med solbriller på sammen med Märtha Louise og en blondine
Kongelige

Prinsessen overrasket af

skandale-kæresten

stjernehimmelen med nordlys og grandtræer i baggrunden
Nyheder

Hold øje med

efterårshimmelen

Et stort gråt Herkulesfly holder i en lufthavn. I baggrunden ses flere andre fly i luften.
Krimi

Herculesfly nødlander 

i Aalborg

En sygeplejerske med engangskitel, hårnet, mundbind og gummihansker tilser en oatient på intensivafdelingen.
Corona

Endnu flere smittede men

kontakttallet falder

Pengesedler og mønter
Nyheder

Datoen er klar:

Her kan du få dine

feriepenge

Tommy Kenter og Janne Hiort
Kendte

Tommy Kenter

er blevet gift

Ambulance med udrykning
Krimi

84-årig død i bilulykke

Brand i kæmpe affaldsberg
Nyheder

Brand i Roskilde kan

vare flere måneder

Havørn på himlen
Dyreliv

Fire havørne fundet døde:

Frygter forgiftning

Mugshot af Mark Chapman
Nyheder

Lennons drabsmand undskylder

Britt Bendixen i TV-studiet
Underholdning

Britt Bendixen gør comeback:

Jeg er på toppen

Strandede grindehvaler på Tasmaniens vestkyst
Dyreliv

270 strandede hvaler
kæmper for livet 

Hugo Drax i Moonraker
Kendte

Ikonisk Bond-skurk død

Utydelige skilte i tåge
Nyheder

DMI advarer:

Farligt vejr

Satellitbillede af atomanlæg i Nordkorea
Nyheder

Nordkoreas atomprogram

vækker bekymring 

retten i Sønderborg set udefra
Krimi

39-årig delte sine

overgreb på 5-årig

på nettet

Kø til coronatest foran CASA Arena i Horsens
Corona

Kæmpe kø: Flere må

gå hjem uden test

Død elefant set fra luften
Dyreliv

Mystisk massedød

blandt elefanter

er opklaret 

Det skotske ægtepar Colin og Christine Weir skåler i champagne efter at have vundet 1,3 milliarder i lotto i 2011.
Helt vildt

Vandt i Lotto:

Fyrede 325 millioner

af på otte år 

Portrætfoto af dronning Margrethe
Kongelige

Kongehuset afslører

nyt portræt af dronningen

"Hold afstand"-skilt på gaden i dansk by
Corona

Corona-detektiver

skal bryde smittekæder

En kvinde med små røde trusser ligger ovenpå en mand
Sex og samliv

Her er danskernes

foretrukne sexstillinger

Person med handsker håndterer en coronatest
Corona

418 nye smittede

- antallet af indlagte

stiger 

En grøn avokado holdes imellem hænderne
Nyheder

Du gror eksotiske planter forgæves

I forgrunden ser man politiets fotovogn med måleudstyr i baggrunden kommer en bil susende.
Krimi

Fartfjols: Kørte i fotofælde

fire gange - med vilje

Et askebæger med to skoder i fotograferet tæt på
Nyheder

Salg af smuglersmøger

eksploderet

Fire brune malkekøer græsser i et grønt område med træer i baggrunden.
Dyreliv

Vil bekæmpe

ko-bøvser

med virus

Modellen Cecilie Haugaard med langt mørkt hår og en sort blondekjole ved siden af sin mand musikeren Christopher der er klædt i smoking. Hun smiler og kigger direkte ind i kameraet.
Kendte

Venter første barn sammen

nærbillede af eks-politikeren Pia Allerslev med halstørklæde og vind i håret.
Corona

Pia Allerslev smittet: 

Undrer sig over forløb

Inger Støjberg fotograferet på Christiansborg på billedet taler hun med alvorlig mine.
Nyheder

Inger Støjberg: Sexismesnak

er ved at gå over gevind

Anita Lindblom
Kendte

Svensk Sånt er livet-sangerinde er død - 82 år

En hammer der er hugget ned i noget glas, som splintre omkring hovedet på hammeren.
Krimi

Kvinde slået flere gange

i hovedet med hammer 

Folk med paraplyer og vintertøj går med ryggen til ned af en gade.
Nyheder

Øv! Regn og vind

kvæler sensommersolen

En hospitalsstue, hvor to læger eller sygesplejersker står ved en hospitalsseng med engangskitler, hårnet, handsker og masker på.
Corona

Flere alvorligt syge

patienter overlever

Ulrik Wilbek og Susanne Munk
Kendte

Ulrik Wilbek om

sin rædselsuge:

Min kone blev lagt i koma

Fartkamera i bil
Krimi

Pas på farten:

Politiet øger indsatsen

i den kommende uge