Tilliden til politikerne er historisk lav

Arbejdsliv
Det er især den hårde tone politikkerne imellem, der gør, at vælgerne mister tilliden til dem, mener valgforsker. (Foto: Foto:Nils Meilvang/Scanpix/Arkiv)
Aldrig før har tiltroen til politikerne været så lav, som den er nu. Kun 28 procent af danskerne har tillid til politikerne, viser ny undersøgelse. Og de blå vælgere er mere mistroiske end de røde.

Tilliden til de folkevalgte politikere er halveret siden sidste folketingsvalg i 2011. Det viser ny undersøgelse, som Norstat har lavet for Altinget. Og den manglende tillid truer demokratiet, mener valgforsker, der peger på, at politikerne selv er skyld i den dårlige udvikling.

Således viser målingen, at 60 procent af danskerne i 2011 havde tillid til politikerne. I dag er det tal kun 28 procent.

Hos vælgerne i blå blok stoler 25 procent på landets politikere, mens vælgerne i rød blok har mere tiltro. Her stoler 37 procent på politikerne.

Tonen er blevet hård

Professor Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet har forsket i demokratiets udvikling. Og han er bekymret for den manglende tillid til politikerne:

- Tillid er den lim, der holder samfundet sammen. Og når den forsvinder, piller man ved fundamentet for demokratiet, siger Kasper Møller Hansen til Altinget.

Han mener, at den hårde tone politikerne imellem er skyld i mistilliden hos vælgerne.

- Tonen er over de seneste år blevet mere og mere hård. Man beskylder hinanden for løftebrud og hængekøjepolitik, og det skaber et billede i vælgernes bevidsthed af, at sådan er politik. Og så glemmer man helt, at utroligt mange politikere faktiske er ærlige og hårdtarbejdende mennesker, siger Kasper Møller Hansen til Altinget.

Krimi

To fly stødt sammen

i luften