Joachim B: Hjælp til udfaldsramte har ødelagt dagpengereform

Uddannelsesydelse og arbejdsmarkedsydelse er nogle af de redningspakker, den nuværende regering har indført til de udfaldsramte fra dagpengereformen.  (Foto: Ritzau/Finn Frandsen/POLFOTO/arkiv)

Hvis ikke den nuværende regering havde tilføjet så mange redningspakker til de udfaldsramte ledige, var flere kommet i arbejde, mener Joachim B. Olsen. Enhedslisten mener derimod at dagpengereformen har pint og plaget arbejdsløse til ingen nytte.

Den dagpengereform, som den borgerlige regering stod bag, er slet ikke gennemført. Så man kan ikke vurdere, om den virker.

Det siger arbejdsmarkedsordfører Joachim B. Olsen fra Liberal Alliance.

Som den eneste fra de partier, der stemte for dagpengereformen, vil han kommentere på en ny rapport om virkningen af reformen.

En rapport, der viser, at halveringen af dagpengeperioden fra fire til to år har skaffet en procent flere i arbejde. Noget der står i skrap modsætning til den tidligere regerings forudsigelser om øget beskæftigelse.

Men Joachim B. Olsen mener, at den nuværende regerings forskellige tiltag for de 41.000, der er faldet ud af dagpengesystemet, gør det umuligt at sige, om den oprindelige tanke var god nok.

”Uden de ændringer havde flere mennesker haft et yderligere incitament til at søge beskæftigelse. Og det ved vi bare påvirker folks adfærd. Regeringen har selv vurderet, at arbejdsmarkedsydelsen reducerer beskæftigelsen med 3000,” siger Joachim B. Olsen.

Han mener ikke, at man kan måle på den reform, de borgerlige partier vedtog, for det er ikke den, der er blevet gennemført.

Han peger også på, at hvis man havde indført reformen i 2006-2007 havde den haft en anden effekt.

”Formålet var at bringe balance i de offentlige finanser og at øge den strukturelle beskæftigelse og dermed grundlaget for den økonomiske vækst og velstand.  Når man indfører den under en lavkonjunktur, er den kortsigtede effekt mindre, men det ændrer ikke den langsigtede effekt,” siger han.

Helt stille hos de borgerlige partier

Udover Liberal Alliance lagde Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Radikale stemmer til dagpengereformen. Men ingen af de øvrige er vendt tilbage på Avisen.dks henvendelser om en kommentar.

På venstrefløjen, der stemte imod i 2010, lyder der derimod et "hvad sagde vi" til rapportens resultat.

Eigil Andersen, arbejdsmarkedsordfører for SF, siger han aldrig har troet på den borgerlige dagpengereform. For selvom der er 134.000 arbejdsløse, har samfundet ikke 134.000 ledige stillinger.

"Det bliver naturligvis ikke ændret ved, at man forkorter dagpengeperioden fra fire til to år. Den borgerlige tankegang om, at det ville gå sådan, er i bund og grund forkert,” siger Eigil Andersen.

Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører, Christian Juhl, mener, at rapporten er en direkte opfordring til at forlænge de gamle dagpengeregler frem til Dagpengekommissionen kommer med nogle ideer.

”Man har plaget og pint folk til ingen verdens nytte. Vi skal sørge for, at der er en ordentlig forsørgelse, mens vi venter på det næste stykke arbejde,” siger Christian Juhl.