Flere sager om krænkede mænd i vente

Henning Pedersen, der er formand for over 50.000 pædagoger, efterlyser mandlige pædagoger, der føler sig diskrimineret. Han vil have sagerne prøvet ved Ligebehandlingsnævnet. (Foto: POLFOTO arkiv)

Pædagogernes fagforening er klar til at gå til Ligebehandlingsnævnet med sager om mandlige medlemmer, der føler sig mistænkt for pædofili. BUPL efterlyser dog i mellemtiden handling fra den ansvarlige minister.

Mandlige pædagoger, der føler sig krænket eller diskrimineret får nu hjælp.

Fagforeningen BUPL er nu klar til at gå til Ligebehandlingsnævnet for at køre sagerne for deres mandlige medlemmer.

Udmeldingen kommer efter, at der har været debat om det rimelige i, at pædagoger af hankøn flere steder ikke må skifte ble på børn i vuggestuer og børnehaver eller sidde med dem på skødet.

Flere institutioner har indført særregler, der forhindrer mandlige pædagoger i nærkontakt med børnene.

"Vi vil gerne føre en sag, fordi det ville være gavnligt, men det kræver, at der er et af vores mandlige medlemmer, der er klar til at gå i Ligebehandlingsnævnet," siger Henning Pedersen, der er formand for BUPL, som har over 50.000 medlemmer.

Ekspert: Mændene vil vinde!

Og de mandlige pædagoger har gode chancer for at vinde, vurderer Kirsten Ketscher, juraprofessor på Københavns Universitet.

"Jeg kan ikke se andet end, at de vil vinde sagen. Der er tale om en direkte diskriminerende regel, der ikke kan retfærdiggøres," skriver hun i et skriftligt svar til Avisen.dk

Hun henviser til EU-reglerne på området, der siger at man kun må diskriminere, når kønnene ikke fysisk har de samme kvalifikationer, som for eksempel mænd, der kun kan synge tenor og kvinder, der kun kan synge sopran.

Lovligt eller ej?

Manu Sareen (R), der er minister for børn, ligestilling, integration og sociale forhold, sagde mandag aften, at det ville gøre ham glad, hvis BUPL sammen med et mandligt medlem gjorde netop det.

"Hvis en mandlig pædagog gjorde det, så kan vi få prøvet, om det her rent faktisk er lovligt eller ulovligt. Jeg har opfordret til det før, men det er ikke sket endnu. Jeg kan kun opfordre BUPL og mandlige pædagoger at gøre det," siger ministeren.

Manu Sareen understreger, at han ikke bryder sig om tendensen - at mænd mistænkeliggøres, mens de passer deres arbejde. Han vil dog ikke love at iværksætte en kampagne.

Kritik af minister: Han skubber det væk

Pædagogernes formand er med på, at det er vigtigt at få en eller flere sager prøvet, men han mener også, at ministeren fralægger sig sit ansvar.

"Ministeren skubber det væk fra sig selv. Han kan tage flere initiativer for at beskytte de mandlige pædagoger. Han kunne for eksempel overveje at ændre loven," siger Henning Pedersen fra BUPL.

Ministeren for børn, ligestilling, integration og sociale forhold lovede på et åbent samråd i Folketinget mandag morgen at gå i dialog med Kommunernes Landsforening om de regler, som flere mandlige pædagoger protesterer mod.