Fornærmet leder: Hold så kæft, Annegrethe!

Nyheder fra Avisen.dk
Efter to kritiske læserbreve fik Annegrethe Jørgensen ikke forlænget sin ansættelse. Hun måtte flytte fra Samsø. (Foto: Privat foto)
Annegrethe Jørgensen havde retten på sin side, da hun kritiserede sin leder i et læserbrev. Alligevel beholdt hun ikke sit job i hjemmeplejen.

Hvad bilder du dig egentlig ind? At nævne mit navn og kritisere min dømmekraft som leder?

Sådan husker hjemmehjælper Annegrethe Jørgensen overskriften på den tjenstlige skideballe, hun fik, efter hun i oktober skrev to kritiske læserbreve om sin arbejdsplads i Samsø Posten.

Mødet foregik på rådhuset i Tranebjerg. Annegrethe Jørgensen havde allieret sig med sin fagforening, så hun ikke sad alene over for de to chefer.

”Lederen af hjemmehjælpen var vred og fornærmet. Puha, jeg var glad for, at jeg ikke var alene," siger Annegrethe Jørgensen.

Illoyalt!

Dengang var hun stadig ansat i hjemmehjælpen på Samsø.

Hun havde offentligt kritiseret hjemmehjælpslederen for at fyre en dygtig medarbejder.

Hun havde også sat spørgsmålstegn ved kommunens besparelser på ældreområdet.

Lederen, som hun havde nævnt ved navn, sad nu over for Annegrethe Jørgensen, og talte om loyalitet sammen med en anden repræsentant fra kommunen.

Loyalitet, måtte Annegrethe Jørgensen forstå, var ikke en vare, hun havde for meget af.

"Referatet var bogstaveligt talt skrevet på forhånd, for de havde et papir med tilrettevisningen (en slags advarsel, red.), som de bad os om at underskrive," siger Annegrethe Jørgensen.

Nægter at underskrive advarsel

I dokumentet stod der, at ledelsen forventede, at hun fremover udviste loyalitet over for ledelsen. I modsat fald kunne det få konsekvenser.

"Vi kan selvfølgelig ikke acceptere, at du ikke respekterer ledelsen ved gentagne gange at udtrykke din manglende tillid offentligt," lød det i dokumentet, der bare manglede Annegrethes Jørgensen underskrift.

Den fik de imidlertid ikke. Annegrethe Jørgensen blev nemlig frarådet at sætte sit navn på papiret af repræsentanten fra hendes fagforening.

Under mødet spurgte ledelsen hende flere gange: Hvorfor kom du ikke til os først?

"Det var jo netop, fordi jeg ikke syntes, jeg kunne komme i kontakt med ledelsen, at jeg greb til det med læserbrevene," siger Annegrethe Jørgensen.

Ø-stat i kovending

Efter mødet forsøgte ledelsen i Samsø Kommunes hjemmehjælp sig med en ny udgave af tilrettevisningen, hvor de fjernede afsnittet om konsekvenser.

Den underskrev Annegrethe Jørgensen heller ikke. I stedet klagede hun til Folketingets Ombudsmand, der behandler klager over offentlige myndigheder.

Ombudsmanden skrev til ø-kommunen. Og det fik en effekt. Ude i Kattegat kom ledelsen nemlig i tanke om, at de havde misforstået offentligt ansattes ret til at sige deres mening.

"De to læserbreve ligger ikke uden for de rammer, der er for offentligt ansattes ytringsfrihed, og læserbrevene bør derfor ikke isoleret set udløse en ledelsesmæssig reaktion," skrev de tilbage til Ombudsmanden.

Tilrettevisningen blev trukket tilbage, og Annegrethe Jørgensen var sluppet af krogen. Eller det troede hun.

Nødt til at flytte

Annegrethe Jørgensen var nemlig ansat i en tidsbegrænset stilling. Da ansættelsen udløb, var der ikke mere arbejde til hende.

”Det er 120 procent sikkert på grund af det her," mener Annegrethe Jørgensen.

"Jeg havde etableret mig på Samsø og ville gerne blive. Men jeg måtte se i øjnene, at jeg ikke kunne få arbejde i hjemmeplejen. Altså blev jeg nødt flytte. Det er ikke sjovt. Jeg er sidst i 50’erne, så arbejde hænger ikke på træerne.”

Der gik nogle måneder før flyttebilen fragtede hendes ting fra Samsø til Aarhus. Hver gang hun købte mælk hos købmanden, blev hun konfronteret med historien, som alle på Samsø kender.

I dag er hun flyttet til Aarhus og arbejder i to forskellige timelønnede stillinger inden for hjemmeplejen.

Hun håber, at hun vil have modet til at sige sin mening igen, hvis hun en dag står i en situation, hvor hun føler, at det er nødvendigt.

”Jeg har ikke lært at holde kæft, men jeg er måske også blevet en lille smule klogere. Du er meget udsat, når du er ansat i en tidsbegrænset stilling, og jeg ville nok ikke gøre det igen, hvis jeg boede på en ø," siger Annegrethe Jørgensen.

Socialchef genkender ikke fremstilling

Samsø Kommune bekræfter sagens forløb over for Avisen.dk.

Socialchef Margrethe Vogt Thuesen, der selv var med til mødet, kan dog ikke genkende Annegrethes Jørgensen udlægning af, hvordan det foregik.

Hun afviser i et skriftligt svar til Avisen.dk, at Annegrethe Jørgensens manglende forlængelse har noget at gøre med de læserbreve, hun skrev.

"En yderligere diskussion af dette hændelsesforløb vil blot blive påstand mod påstand, og vi ønsker ikke at deltage i mudderkastning," svarer Margrethe Vogt Thuesen og afslutter:

"Jeg har talt indgående med min afdelingschef og mine ansatte og kan sige, at Samsø Kommunes procedure for, hvordan den slags sager skal håndteres, er blevet fulgt. Proceduren er lavet, for at denne type forløb bliver ordentlige og følger regler og gældende lovgivning."

Nyheder

Nye ferieregler:

Du får færre penge

på kontoen