De højtuddannedes a-kasser har festdage, mens de lavtuddannedes a-kasser taber terræn.
Flere end to millioner danskere er medlem af en a-kasse. Det tal har ikke ændret sig væsentligt i de seneste år.
Men en ny undersøgelse af medlemsudviklingen hos 27 a-kasser afslører, at der er en bevægelse i gang. Den rammer særligt a-kasserne på LO’s område, der organiserer de ufaglærte og faglærte.
Det konkluderer Verner Sand Kirk, direktør i AK-Samvirke, der er a-kassernes brancheorganisation.
”LO-gruppen er ramt af to tendenser på en gang. Dels bliver der færre af dem, fordi uddannelsesniveauet er stigende, og folk uddanner sig så at sige væk fra LO-området. Oveni kommer så, at der har været medlemssivning over til de såkaldte gule a-kasser” siger han.
Han henviser til a-kasser uden for hovedorganisationerne LO, FTF og AC.
A-kasse: Ærgeligt
AK-Samvirke har netop afsluttet en omfattede undersøgelse af medlemsudviklingen i a-kasserne fra 2011 til 2012.
Værst gik det ud over 3F og NNF’s a-kasser, der begge mistede fem procent af de betalende medlemmer.
Selv om Faglig Fælles a-kasse under 3F stadig er den ubetinget største a-kasse med 12 procent af alle forsikrede, er man ikke glad for udviklingen.
”Jeg er ærgerlig over tilbagegangen af vores medlemmer. Men der er nogle fornuftige forklaringer på det. Folk uddanner sig mere, og der er forsvundet mange 3F-arbejdspladser,” siger Morten Kaspersen, forretningsfører for 3F's a-kasse.
3F: Gul succes skyldes ikke medlemssivning
Han afviser, at den aktuelle udvikling skyldes medlemssivning til Kristelig a-kasse og Det Faglige Hus' a-kasse, hvor fremgangen har været henholdsvis to procent og 6,5 procent.
”I øjeblikket afleverer vi ikke flere medlemmer til de organisationer, end vi får tilbage. Det må være nytilkomne medlemmer, der giver dem en stigning,” siger Morten Kaspersen.
FTF-området, der organiserer folk med mellemlange uddannelser, har stort set uændret medlemstal, og a-kasserne, der ikke er under en hovedorganisation, har samlet oplevet en tilgang på 1,3 procent.
Akademikerne står som sagt for den største tilgang. A-kasserne under AC’s område har haft en medlemsfremgang på seks procent, hvoraf halvdelen er studerende, der ikke betaler kontingent.
CA a-kasse vandt stort
Den mindre a-kasse CA a-kasse med omkring 47.000 medlemmer hentede i alt 11,8 procent flere sidste år. Heraf fem procent betalende, og resten kontingentfri studerende.
A-kassen er selvstændig, men har et samarbejde med Akademikernes Centralorganisation. Oprindeligt var den for civiløkonomer, men har de seneste år hvervet funktionærer i primært det private og indenfor ledelse, økonomi, kommunikation.
Direktør Christian Friis mener stigningen i medlemstallet skyldes, at de gør noget andet end de andre a-kasser og blandt andet fokuserer meget på at have tilbud til medlemmer i arbejde også.
Han mener, at det giver store fordele både for de arbejdende, der får karriererådgivning og kursustilbud, og for de ledige, der kommer på kursus med folk i job og ikke kun andre ledige.
”På den måde får de adgang til et stort netværk, og det er vores erfaring at de har stor gavn af det i deres jobsøgning,” siger Christian Friis.
50 kroner for at abonnere på advokat
CA a-kasse bevæger sig ind på mange områder som fagforeningerne traditionelt tilbyder.
Men Christian Friis understreger, at de for eksempel ikke giver rådgivning om løn og ansættelse. CA a-kasse tilbyder, at medlemmer for 50 kroner ekstra om måneden kan tilkøbe et abonnement på adgang til en advokat, hvis man skulle få problemer ved en fyring.
”En del medlemmer er også medlem af en fagforening, andre er ikke. Hos os er der ikke tvang eller pres, og vi spørger ikke,” siger Christian Friis.