Hjerteballon sendt til vejrs fra Utøya

Nyheder

Pårørende til ofre for Utøya-massakren har i solskin afholdt en lukket mindeceremoni for de 69 dræbte.

Et år efter at sommerlejren for Arbeiderpartiets ungdomsforbund AUF brat blev forvandlet til en tragedie, har de pårørende søndag haft muligheden for at betræde den jord, der for altid vil være en del af Norges mørkeste historie.

Omkring 60 af de 69 berørte familier har fra klokken ni valgt at være til stede på Utøya på årsdagen og ære de mange - primært unge - der mistede livet den 22. juli.

De kunne være for sig selv i sorgen, fordi pressen har haft ikke adgang til øen før den officielle mindehøjtidelighed søndag eftermiddag.

Christin Bjelland er mor til en af de overlevende fra Utøya og med i Støttegruppen for 22. juli. Hun er glad for den private ceremoni på øen:

- Det var roligt, værdigt og fint, siger hun og fortsætter:

- Det er en meget vigtig dag i sorgen, og det er godt at være sammen.

Arrangørerne kunne glæde sig over, at solen skinnede ned på de fremmødte på den vigtige dag:

- Vi havde en meget fin ceremoni, hvor vi skrev navnene til de efterladte på nogle kort. Derefter fik søskende lov til at hænge dem på en stor hjerteballon, som vi sendte op. Vi holdt også et minut stilhed, siger Christin Bjelland.

- Vi har kaldt det en hilsen til himlen for dem, vi gerne skulle have haft her hos os, fortæller Kitty Eide, hvis datter også undslap massakren i live.

De efterladte har haft mulighed for at blive på Utøya hele formiddagen, hvorefter de kunne tage til Sundvollen Hotell, hvor der bliver afholdt et lukket arrangement.

AUF gennemfører sideløbende sin officielle mindehøjtidelighed på Utøya, hvorefter øen igen vil være åben for besøg fra de efterladte.

/ritzau/NTB