Sådan klarer du dig i det syge system

Din bedste chance for at undgå at ende som en langtrukken socialsag er at holde kontakten med din arbejdsplads. (Foto: Foto: Colourbox)

Fire gode råd til, hvordan du undgår at blive fanget i et langt og kompliceret sygedagpenge-forløb.

Hvis det ikke er noget for dig ligefrem at lyve dig rask overfor kommunen for at kunne få fred, er her et par råd til, hvordan dit sygedagpenge-forløb bliver mindst smertefuldt.

Rådene kommer fra journalist Ulla Nygaard, der gennem 25 år har skrevet artikler om forholdene for sygemeldte danskere for blandt andet HK, 3F og FOA.

Nu har hun lavet bogen 'På sygedagpenge', der guider sygemeldte til et bedre forløb.

1. Hold kontakten til arbejdspladsen

Din bedste chance for at undgå at ende som en langtrukken socialsag er at holde kontakten med din arbejdsplads, hvis du var i arbejde, da du blev sygemeldt. Det kan godt være, det er særdeles svært, fordi du jo netop er syg, men selv en spinkel kontakt er langt bedre end ingenting.

Hvis du sammen med din arbejdsplads laver en såkaldt fastholdelsesplan, er det den, der dikterer dit forløb. Hvis ikke, er det kommunen, der bestemmer. Det er ikke nødvendigt at arbejde på fuld tid for at bevare kontakten til arbejdspladsen – måske kan du nøjes med at arbejde få timer om ugen.

2. Få en hjælper

Det er selvfølgelig vigtigt, at du har nogen blandt dine nærmeste, der kan støtte dig mentalt gennem din sygdom. Men det er også vigtigt, at du får mere professionel hjælp til at klare dig overfor kommunen.

Måske kan du få hjælp fra tillidsrepræsentanten på din arbejdsplads, chefen eller en HR-medarbejder. Ellers kan der være hjælp at hente i fagforeningen. Det vigtigste er, at du kan få hjælp fra en person, der kender sygedagpenge-systemet og alle reglerne.[pagebreak]

Det er også tilladt at have en såkaldt bisidder med, når du skal til samtale på kommunen.

3. Lær at tænke som systemet

Kommunens opgave er at få dig tilbage på arbejdsmarkedet og at kontrollere, om du fortsat er berettiget til sygedagpenge. Det er den opgave, kommunen har som følge af loven, og derfor nytter det ikke at tro, at du skal op på kommunen for at småsludre med sagsbehandleren.

Du skal være lige så godt forberedt, som hvis du skulle til en jobsamtale. Hvis du signalerer overfor sagsbehandleren, at du er godt forberedt, får du også en bedre behandling.

4. Vær opmærksom på tidsgrænsen

Som udgangspunkt kan du højst være på sygedagpenge i et år. Derefter ryger du ud af systemet, hvis ikke du er berettiget til for eksempel fleksjob eller førtidspension, og du ikke lever op til nogen af de stramme regler, der er for forlængelse af sygedagpenge ud over et-års-grænsen.

Derfor er det vigtigt, at du, selvom det er svært, hvis du er alvorligt syg, forsøger at finde en afklaring på din situation, inden der er gået et år.

Ellers risikerer du at havne på kontanthjælp. Hvis du i den situation har en ægtefælle, der har et job eller bor i et hus, er du sandsynligvis ikke engang berettiget til kontanthjælp. Dermed kan du havne på såkaldt selvforsørgelse – det vil sige, at du ikke får nogen form for økonomisk understøttelse fra kommunen.

Kilde: Ulla Nygaard, journalist og forfatter til bogen 'På sygedagpenge', der udkom 4. juni.