Når Ine Mølller-Hansen holder møder med bogholderen, foregår det ved køkkenvinduet. Når hun skal til lægen, venter hun hellere uden for i kulden end inden for i venteværelset.
Ine Møller-Hansen lider nemlig af duft- og kemikalie-overfølsomhed. En lidelse, der har haft store konsekvenser for hendes arbejdsliv.
"Det er noget fattigt at sidde herhjemme. Jeg savner at have kolleger, men det kan ikke være anderledes."
"Til sidst var det så slemt, at jeg blev syg, hvis der var en af medarbejderne, der havde spist hvidløg dagen før, eller hvis en af dem havde haft tændt op i brændeovnen uden at vaske hår bagefter," forklarer hun.
Må fjernstyre medarbejdere
Ine Møller-Hansen er leder af Astma-Allergis afdeling i Odense. Hun har valgt at få en hjemmearbejdsplads, fordi det ville være tæt på umuligt for medarbejderne at tage hensyn til hendes overfølsomhed.
"Jeg kører kun ind på jobbet, når jeg ved, at de andre har fået fri. Jeg kan simpelthen ikke tåle at være i nærheden af dem, selvom de har gjort meget for at tage hensyn til min lidelse," fortæller Ine Møller-Hansen og tilføjer:
"Jeg kan for eksempel ikke tåle lugten af nyprintede dokumenter. Jeg må få en af de ansatte til at putte dem i plastlommer, ellers bliver jeg syg. Jeg kan godt forstå, at andre synes, at det er en skør måde at arbejde på. Det gør jeg også selv."
Ligner en pelikan
Den 65-årige leder får kvalme, hovedpine og åndenød, når hun bliver konfronteret med dufte og kemikalier.
Der findes ingen behandling mod overfølsomheden, så det eneste, Ine Møller-Hansen kan gøre, er at tage en maske på, hvis hun skal ud.
"Jeg hader at bruge den. En dag var der et barn, der pegede på mig og min maske, og grinede: Se mor, en pelikan. Det var ikke en sjov følelse, " siger hun.
Mand og børn må i bad
Ine Møller-Hansen fik de første symptomer på overfølsomheden for cirka 20 år siden. Hun kender ikke årsagen, men hun tror selv, at en del af forklaringen er gentagne infektioner.
"Ingen ved, hvordan lidelsen opstår, men en ting er sikker. Det er invaliderende ikke længere at kunne gå arbejde, i biografen og på biblioteket. Og typisk bliver overfølsomheden værre med tiden," fortæller hun.
Ine Møller-Hansens familie går heller ikke fri.
"Når min mand og mine børn kommer hjem, går de direkte ind under bruseren og må derefter skifte tøj. Hvis de ikke gør det, kan jeg ikke holde ud at være i samme rum som dem."
"Sommetider føler jeg virkelig, at jeg er til besvær. Det var også derfor, jeg flyttede skrivebordet hjem," siger hun.
Bekymret for de unge
65-årige Ine Møller-Hansen har efterhånden lært at leve med sin overfølsomhed og håber, at hun kan blive på arbejdsmarkedet en tid endnu.
"Det er noget lettere at arbejde hjemmefra i dag, hvor jeg kan maile, snakke i telefon og skype med medarbejdere, andre samarbejdspartnere og venner," siger hun.
Men den duft-overfølsomme kvinde er bekymret på de unges vegne:
"Samfundet bliver mere og mere parfumeret. Butikkerne bruger dufte. Hotellerne bruger dufte. Og jeg frygter, at påvirkningen vil gøre flere overfølsomme. Og især for de unge kan overfølsomheden betyde, at deres dagligdag bliver meget begrænset."
I dag lider 17.000 voksne danskere af duft- og kemikalie-overfølsomhed også kaldet MCS.
Er gift og har tre børn
Har været duft- og kemikalie-overfølsom siden midten af 1980erne
Er uddannet sygeplejerske.
Er nu førtidspensionist i skånejob som leder af Astma-Allergi i Odense
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.