Fyraftensøl er et fast ritual i dansk arbejdskultur. Nogle får rigeligt inden for vesten, mens andre aldrig rører de våde varer i kollagers selskab.
Hvis de skummende varer ellers doseres med et vist mådehold, kan ritualet faktisk øge arbejdsglæden, siger Alexander Kjerulf, der til daglig arbejder med at skabe trivsel i danske virksomheder:
”En fyraftens-øl kan være med til at skabe et socialt rum, hvor man kan dyrke relationerne til sine kollegaer. Det er en chance til at lære sine kollegaer bedre at kende – vel at mærke som mennesker uden for arbejdstid."
Noget for enhver smag
De kommende fredage vil Avisen.dk's ølanmelder anbefale en god fyraftensøl, som du kan nyde med dine kolleger inden weekenden.
Erhvervspsykolog og ekstern lektor ved København Universitet Janne Skakon kan også se fordele ved fyraftens-ritualet.
”Det korte svar er: Ja, det kan styrke de sociale relationer, og det virker positivt ind på det daglige samarbejde. Det lange svar er, at der selvfølgelig skal være alternativer for de mennesker, der ikke ønsker at mødes med en øl i hånden."
25 procent gider ikke
Næsten hver fjerde dansker drikker aldrig fyraftens-øl eller deltager på anden måde i socialt samvær med kollegaerne. Det viser en undersøgelse som Wilke har lavet for avisen.dk.
Det er ærgerligt, mener Alexander Kjerulf. Han peger på, at de små sociale sammentræf er afgørende for vores trivsel på arbejdspladsen:
”Det giver de gode relationer. Og når du arbejder med mennesker, du kender og kan lide, og som kan lide dig, så går alting meget nemmere. Man forstår hinanden bedre, hjælper hinanden mere og har det bedre."
Langt mellem kollegaer
De danske arbejdspladser er ’pressede på relationerne’, siger Alexander Kjerulf, med udgangspunkt i den virkelighed, han møder rundt omkring i Danmark.
Han peger på,at fyringsrunder og nedskæringer har medført, at arbejdsdagen opleves mere travl og hektisk.
Derfor er der blevet længere mellem de små sociale sammentræf som kaffepausen og snakken over printeren.
Gentofte Kommune: Nej, tak!
HR-chef i Gentofte Kommune, Ragnhild Christensen, betvivler ikke, at det giver pote at være social med kollegaerne.
Hun er dog ikke sikker på, at fyraftens-øl er den ’rigtige version’:
”Det må afhænge af, hvilken arbejdsplads man er på. I Gentofte Kommune har vi netop indført en alkoholpolitik, som i den korte version siger, at alkohol og arbejde ikke hører sammen."
”Vi er meget tilbageholdende i forhold til alkohol, fordi mange af vores medarbejdere fungerer som rollemodeller for børn og unge,"siger Ragnhild Christensen.
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.