Gidselbørnene kan få angstsymptomer

Børnene i den danske sejlerfamilie har fået brudt deres tillid til andre mennesker som følge af kidnapningen, vurderer psykolog. (Foto: Foto: ECPAD-French Defense Ministry / POLFOTO)

Børnene, der har været kidnappet af somaliske pirater, har mistet tilliden til andre mennesker, vurderer psykolog.

Mareridtet er langt fra overstået for den danske familie, der har været holdt fanget i fem måneder af somaliske pirater, selvom de netop er vendt hjem.

Der venter nu forældre, børn og de to gaster en meget hård tid. Det vurderer psykolog Annemarie Graae Gottlieb.

Hun forklarer, at de kan komme til at opleve en række symptomer, som minder om posttraumatisk stress, angst eller depression.

"De kan i varierende grad få svært ved at sove og kan genopleve noget af det mest skræmmende i form af mareridt og flashbacks, ligesom de kan have hukommelses- og koncentrationsproblemer," siger Annemarie Graae Gottlieb til Newspaq.

Børnene vil især have problemer med at være adskilt fra familien, fortæller Annemarie Graae Gottlieb.

Under kidnapningen kan de nemlig have oplevet at blive skilt fra hinanden. Det vurderer forfatter til bogen 'Piratjagt, kampen om menneskeliv og millioner' Camilla Stampe, som har stort indblik i somaliske piraters metoder.

Hun mener, at piraterne nok har opdelt gidslerne, netop fordi de var en privat familie, fordi der i sådan en situation er ekstra fokus på at fange gerningsmændene.

"Piraterne har været bange for, at hvis de holdt dem samlet og samme sted, så kunne de blive angrebet både af de lokale regeringstropper og af andre pirater. De har simpelthen følt sig truet og har derfor ikke set andre muligheder, end at de i en overgang måtte splitte familien ad for bedre at kunne holde vagt. Men heldigvis er det vores opfattelse, at de blev samlet igen," siger Camilla Stampe til Newspaq.

Camilla Stampe forklarer, at pirateri generelt har ændret sig, og at det er blevet mere grusomt.

"Piraterne udøver psykisk og fysisk tortur på gidslerne for at presse rederierne til at udbetale pengene hurtigere. De siger f.eks. til gidslerne, nu skal du skrive et afskedsbrev, fordi vi skyder dig om en halv time," forklarer hun, der dog ikke kender til deltaljerne i den aktuelle sag.

Jan og Birgit Quist Johansen og deres tre teenagebørn Rune, Hjalte, Naja blev sammen med deres to gaster Viktor Greir og Rane Lund taget til fange i slutningen af februar 2011 under en jordomrejse, som bragte dem igennem det piratfyldte farvand ud for Somalia.