Er du kaffejunkie?

Kaffe er lidt af et mysterium i forskningskredse. Der hersker stor tvivl om den sorte driks negative og positive effekter. Et storforbrug kan give fysiske ubehageligheder. (Foto: Colourbox)

Fem tegn på at du er afhængig af kaffe

Kaffe er benzinen på mange arbejdspladser, og hvis du er én af dem, der må drikke mange kopper for at holde omdrejningstælleren i sving, er du måske junkie. Kaffejunkie.

Heldigvis kan vi glæde os over, at eksperterne er rygende uenige om, hvorvidt overdreven kaffedrikning i det hele taget indebærer en reel sundhedsrisiko eller ligefrem gavner på den lange bane.  Sundhedsstyrelsen anbefaler dog, at man ikke drikker mere end tre kopper om dagen.

Kan du nikke genkendende til følgende fem adfærdssituationer udarbejdet i samarbejde med ernæringskonsulent Martin Kreutzer fra Institut for Human Ernæring på Københavns Universitet, er du sandsynligvis koffeinmisbruger.

1: Vækkeuret ringer, og du vågner igen med en tung træthedsfornemmelse i hele kroppen. Din første tanke er altid at sætte en kande kaffe over.

2: På din arbejdsplads sætter du straks kurs mod kaffemaskinen. Hvis kanden er tom, vil du hellere brygge en ny kande og vente på, at den bliver færdig, før du går i gang med dagens opgaver.

3: Du kommer hjem fra arbejde bekymrer dig endnu engang om stress. Eftermiddagen i dag byder som så ofte før på hjertebanken og svedeture, og du tænker ikke videre over, at det måske kan hænge sammen med de otte til ti kopper kaffe, der røg ned gennem svælget på arbejdet.

4: Sengetiden nærmer sig. Du mærker ikke træthed. Du går kun i seng, fordi du ved, at du skal op tidligt. Under dynen går der et godt stykke tid, før du slumrer hen.

5: Det er blevet weekend. Du laver som regel alt muligt andet, der ikke virker så oplagt at kombinere med en kop kaffe.  Og så mærker du ofte en snigende hovedpine. Dit kaffemisbrug har nu udviklet sig til deciderede abstinenser, fordi din krop har vænnet sig til store mængder koffein i hverdagen.

 

Kaffe og sundhed

Danmark er ifølge analyseinstituttet GfK A/S en af verdens mest kaffedrikkende nationer. Kun overgået af Sverige og Finland. I fjerde kvartal af 2009 bællede hver eneste husstand herhjemme i gennemsnit 327 kopper kaffer fordelt over de tre måneder.  Og intet tyder på, at vi er på vej til at miste positionen. Marketingundersøgelser viser nemlig, at kaffe vinder mere og mere popularitet blandt ungdommen.

Forskerne er meget uenige om såvel de gavnlige som negative effekter ved et overdrevent kaffeforbrug, men Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du holder dig på omkring tre kopper om dagen. Ernæringskonsulent Martin Kreutzer understreger, at man især skal være opmærksom på sit forbrug, hvis man lider af et forhøjet blodtryk og i forvejen føler sig stresset. Kaffe øger nemlig blodtrykket og dæmper kroppens normale stresssignaler.