Fedtophobninger på maven og i nakken, pletter på huden og måneansigt, hvor dit ansigt svulmer op og bliver rundt som en fuldmåne. Det kan i værste tilfælde blive konsekvensen, hvis du bruger hudblegecremer, som indeholder stoffet binyrebarkhormon.
Lægemiddelstyrelsen advarer derfor mod brugen af hudblegecremer.
Det sker, efter at Miljøstyrelsen i september i fjor tjekkede 40 primært afrikansk- og pakistanskinspirerede butikker for ulovlige produkter. Styrelsen mistænkte 20 hudblegecremer fra otte butikker for at indeholde ulovlige hudblegende ingredienser. I seks af dem fandt de det farlige stof binyrebarkhormon.
Måneansigt
Binyrebarkhormon anvendes normalt til at behandle hudsygdomme, men bruger man det til at afblege huden, risikerer man at få akne, eksem, irriteret eller ødelagt hud. I ekstreme tilfælde risikerer man at blive ramt af Cushing’s sygdom, som blandt andet giver måneansigt.
- For at få Cushing’s sygdom, så skal der dog være tale om ekstremt overdreven brug. Det sker ikke, hvis man bare bruger lidt, siger farmaceut i Lægemiddelstyrelsen Gitte Albæk Christensen.
Ifølge laboratoriekoordinator i Miljøstyrelsen, Dorrit Skals, blev de ulovlige hudblegecremer fundet i afrikanske frisørsaloner.
- Nogle kender det fra deres afrikanske hjemland, hvor de har brugt det, og så får de det importeret hertil, siger Dorrit Skals, der dog understreger, at mange sandsynligvis ikke er klar over, at produkterne er ulovlige.
Lys hud er smukt
Hos African Hair Studio i Slagelse sælger de ikke hudblegecremer, men indehaver Esther Larsen oplever jævnligt, at hendes kunder spørger efter det.
- I Afrika er der mange, der bruger det. De føler, at hvis de bliver lysere, så bliver de smukkere, siger Esther Larsen.
Esther Larsen kommer selv fra Ghana, men kunne ikke drømme om selv at bruge hudblegecremer:
- Man kommer til at se gammel ud, siger hun.
Miljøstyrelsen fraråder brugen af alle former for hudblegeprodukter, ikke kun dem med binyrebarkhormon.
Der er nemlig stor sandsynlighed for, at de indeholder sundhedsskadelige stoffer.
Er du allerede kommet til at bruge de farlige hudblegecremer, anbefaler Lægemiddelstyrelsen, at du kontakter egen læge, hvis du er bekymret eller har oplevet nogle af bivirkningerne.
På Miljøstyrelsens hjemmeside kan du finde yderligere information om hudblegemidler.
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.