Smalltalk er overfladisk ævle-bævle-bavl om vejr og vind.
Smalltalk er banal snik-snak og spild af tid.
Vel er det ej.
"Smalltalk er en vigtig social kompetence, som er forudsætningen for, at vi kan skabe et netværk, spændende arbejdsopgaver og karrieremuligheder," siger Birgitte Sally.
Hun er kommunikationskonsulent og har succes med at holde kurser i smalltalk for især erhvervslivet.
Hunde snuser
"Hunde snuser til hinanden. Mennesker smalltalker. Vi bruger det som et middel til at se hinanden an, fordi det er for utrygt for os at gå lige til sagen. Det er gennem smalltalk, at vi skaber den tillid, der er nødvendig for at netværke og få de mest spændende opgaver på jobbet," forklarer Birgitte Sally.
Avisen.dk har bedte hende give nogle konkrete råd til, hvordan, du smalltalker med chefer og kollegaer.
Og bare rolig. Er du en smule genert, når du møder en ny direktør eller kollega i kantinen, er du ikke den eneste.
"Angsten for at blive afvist ligger dybt forankret i langt de fleste mennesker. Vi er i Danmark lidt bange for at trænge os på. Vi er lidt forlegne, men det gælder om lige at overvinde det og komme i gang," anbefaler hun.
10 råd til smalltalk
1: Tænk på, at du og chefen måske begge har det svært med smalltalk Husk, at din chef også kan være lidt forlegen, selv om han eller hun rangerer over dig i hierarkiet. Birgitte Sally har på sine kurser haft talrige chefer, der gerne vil lære at smalltalke med medarbejderne.
2: Er du ny på jobbet, kan det være en idé at tage en smalltalk-runde i virksomheden. Det kan være en fordel, at du forinden forbereder, hvordan du vil præsentere sig selv, og hvilke spørgsmål, du vil stille.
3: Smil og søg øjenkontakt, slap af i skuldrene og sørg for, at dit kropssprog ikke virker tillukket. Det gør du eksempelvis, hvis du står med armene over kors.
4: Anse smalltalk som en del af det at være professionel. Det motiverer dig til oftere at smalltalke og dermed lære disciplinen, der kan fremme karrieren.
5: Mangler du ideer til, hvad I kan tale om, så hent inspiration i nuet. Det kan være noget inventar, som findes, hvor i står, eller et emne, som der tales meget om på arbejdspladsen.
6: Vær ikke bange for at virke lidt banal ved at snakke om noget ufarligt som eksempelvis vejret. Forsøg at slappe af. Det gælder om at finde noget, som begge har tilfælles. Dermed redder begge ansigt, hvis kontakten mislykkes.
7: Fortæl noget af dig selv. Det skaber tryghed hos din samtalepartner, fordi det viser, at du føler dig tryg.
8: Navn din samtalepartners navn og giv vedkommende komplimenter, hvis det falder naturligt.
9: Undlad at give gode råd, medmindre du bliver opfordret til det.
10: Vær en smule nysgerrig, men ikke nærgående. Spørg ikke ind til din samtalepartners følelser eller intimsfære, men spørg eksempelvis, om vedkommende så fodboldkampen forleden.
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.