Administration 

Danmark er et hadet land

For tre år siden var Danmark stort set ukendt i verden. Så satte Kurt Westergaard sin pen til papiret. I dag er Danmark et af de mest hadede lande blandt islamister i den muslimske verden.

Det tog under en time at ændre Danmarks image for evigt.

I den time tegnede Kurt Westergaard en tegning af Muhammed med en bombe i sin turban. Og skabte et værk, som skulle vise sig at kaste Danmark ud i en årelang krise i den muslimske verden.

Efter pennen var sluppet, og tegningen trykt, rullede den langsomme lavine. En lavine, der i løbet af tre år har ændret Danmark fra at være en ukendt andedam i det meste af verden – til at være hadet af tusinder af islamister i den muslimske verden.

Dusinvis er blevet dræbt i demonstrationer mod Danmark over tegningen. Tre ambassader er blevet brændt af, danske varer er blevet boykottet – og i går blev Danmarks ambassade i Islamabad angrebet af en selvmordsbomber.

I dag må tegningens ophavsmand på grund af dødstrusler leve i skjul, hvor han følger demonstrationer og angreb mod danske ambassader.

»Det er uhyggeligt. Men det viser, hvor lille verden er blevet. Muhammed-krisen vil vare min tid ud, er jeg sikker på. Tegningen lever sit eget liv uafhængigt af mig,« siger Kurt Westergaard.

Tegning udløste hadet

Det er endnu ikke opklaret, om gårsdagens angreb mod ambassaden i Pakistan er en direkte reaktion på genoptrykningen af Kurt Westergaards famøse tegning. Men eksperterne er alle enige om, at Muhammed-krisen er den begivenhed, der har sat Danmark på fundamentalisternes kort over yndlingsmål.

»Muhammed-sagen var det, der udløste hele den situation, vi befinder os i nu. Efter Muhammed-sagen har verdens øjne været rettet mod Danmark, og da de så blev genoptrykt, indså den muslimske verden, at det hverken var en tilfældighed eller en fejl, at tegningerne blev trykt. Det har ført til vrede mange steder,« siger Mehdi Mozaffari, der er professor i islamiske studier på Århus Universitet.

Det kræver kun et par klik med en mus at finde hadet mod Danmark. En søgning på ordet 'Denmark' giver ikke længere kun billeder af Den Lille Havfrue og H. C. Andersen-hjemmesider.

»Fuck Denmark«

I dag giver søgningen på 'Denmark' også Osama bin Ladens opfordringer til at angribe Danmark på grund af tegningerne. Eller museklikket leder til grupper på netværket Facebook med titler som 'I hate Denmark', 'Jeg vil vædde med, at jeg kan finde en million, der hader Danmark' eller bare det simple 'Fuck Denmark'.

»Han er vores profet. Forstår du ikke, at han er den som reddede os? Vi burde bekæmpe jer, ikke kun hade,« skriver en jordaner på én af siderne.

Muhammed-krisen har ændret Danmarks image i verden. Men ikke helt på den måde, mange danskere tror, påpeger en verdens førende eksperter inden for imagepleje blandt lande.

»I danskere tror ofte, at I er kendt for jeres 'hygge' og H. C. Andersen. Faktum er, at de fleste i verden ikke kan skelne Danmark fra Norge og ved meget lidt om jeres land. Det har Muhammed-krisen ændret i den muslimske verden. Fra at være et land, de færreste anede noget om, er I nu blevet 'landet med tegningerne' i store dele af den muslimske verden,« siger britiske Simon Anholt, der rådgiver Storbritannien og en række andre lande om, hvordan de fremstår bedst udadtil.

Tegninger ulmer

Simon Anholt lavede en større undersøgelse af Danmarks image efter den første Muhammed-krise og har siden fulgt Danmarks vej til tops på islamisternes hadelister.

I Vesten har Muhammed-krisen ikke haft den store effekt på Danmarks image. Folk i vestlige lande glemmer hurtigt, hvor tegningerne egentligt kom fra, påpeger Simon Anholt – og i USA fik indbyggerne direkte et mere positivt billede af Danmark efter den første tegningekrise. Måske i taknemmelighed over i en periode ikke længere at være de mest hadede. Men i den muslimske verden udviskes effekten af tegningerne ikke så let.

»Tegningerne ligger som ulmende gløder, der af og til blusser op. Religion er et stærkt redskab til at sætte folk i bås, og når først halvdelen af verden har brandet Danmark som muslim-hadende og snævertsynede, så er det svært at ændre, selvom det er forkert. Jeg tror, det vil vare længe, før I slipper for at være 'landet med tegningerne' i den muslimske verden,« siger Anholt, der råder Danmarks regering til at lave flere konkrete projekter i Mellemøsten, så danskerne kan blive kendt for andet end de famøse tegninger.

Håb forude?

Hvis verden er en andedam, er Danmark gået fra at være dammens stille, ukendte ælling til at være på jægernes sigtekorn. Men som i H. C. Andersens eventyr kan der også være fordele ved at stå ud fra mængden.

Tegner Kurt Westergaard håber, at hans Muhammed-tegning på kan være med til at sætte fokus på dem, der misbruger religion til terror.

»Tegningerne har været katalysator for en større proces. Selv om det, der er sket i Pakistan er forfærdeligt, så er der også nogle positive konsekvenser af Muhammed-krisen. Demokrati er vejen frem, og det har tidligere vundet over nazisme og kommunisme,« siger Kurt Westergaard.

faktaboks

Forhadte lande

Danmark er blevet medlem af en ekslusiv gruppeaf fire lande, som har én ting til fælles: De er særligt lagt for had iden muslimske verden.

1. Israel

Israel blev oprettet i 1948og har siden været i krig med adskillige af sine muslimske naboer. Somresultat er Israel det mest hadede land i verden blandt islamister.

2. USA

USAstøttede fra begyndelsen Israels oprettelse og begyndte efter AndenVerdenskrig at føre en mere aktiv udenrigspolitik i Mellemøsten.Golfkrigen i 1991, krigen mod Afghanistan i 2001 og krigen mod Irak i2003 har gjort USA mere og mere upopulær blandt islamister.

3. Danmark

Erpå rekordtid gået fra et være nærmest ukendt i den muslimske verden tilat være hadet blandt islamister fra Marokko til Malaysia. Hovedårsagener Muhammed-krisen, men også indsatsen i Afghanistan og Irak harspillet ind.

4. Holland

Islamkritikeren Ayaan Hirsi Ali oghøjrepolitikeren Geert Wilders har fået Holland på hadelisten blandtislamister. Specielt efter anti-islam-filmen 'Fitna' har vreden bredtsig. Da de engelske ord for hollandsk og dansk ('dutch' og 'danish')minder om hinanden tror en del, at det er samme, forhadte land.

Kilder: BBC, Simon Anholt's Nation Brand Index og Nyhedsavisen

Muhammed-krisen

30. september 2005:Jyllands-Postenoffentliggør artiklen 'Muhammeds Ansigt'. Med artiklentrykkes 12tegninger af Muhammed – blandt andet Kurt Westergaardstegning afMuhammed med en bombe i turbanen.

12. oktober 2005:11ambassadører fra muslimske lande sender et brev tilstatsministerAnders Fogh Rasmussen (V) og beder om et møde for atdrøftetegningerne. De afvises.

26. januar 2006: Saudi-Arabienindlederen boykot af danske varer. Andre muslimske lande følger hurtigtefter.Specielt mejerigiganten Arla rammes hårdt.

4. til 6. februar 2006: Danske ambassader i Syrien, Libanon og Iran angribes og sat i brand.

November2005:En række imamer og folk fra danske islamiske organisationerrejser tilMellemøsten for at gøre opmærksom på Muhammed-tegningerne.

Februar2006:Demonstrationer i flere muslimske lande. I Nigeria, AfghanistanogPakistan mister adskillige livet under demonstrationerne.

6.oktober2006: Nyhedsavisen afslører, at Dansk Folkepartis Ungdom gjordegrin medMuhammed og tegnede karikaturer under et møde. Anders FoghRasmussentager afstand.

12. februar 2008: PolitietsEfterretningstjenesteanholder tre mænd ved Århus. De mistænkes for atplanlægge at dræbetegneren Kurt Westergaard.'

13. februar 2008:Samtlige størreaviser i Danmark, inklusiv Nyhedsavisen, genoptrykkeren eller flere afMuhammed-tegningerne i forbindelse med sagen om depåståede mordplanermod Kurt Westergaard.

Februar 2008: Demonstrationer og forbrugerboykot breder sig hurtigt i den muslimske verden efter genoptrykningen.

7. marts 2008: Islamister demonstrerer i Pakistans større byer over genoptrykningen af tegningerne.

2. juni 2008: Danmarks ambassade i Pakistan rammes af en selvmordsbombe. Mindst seks mister livet.

Christiane Schaumburg-Müller i Vild med dans-studiet
Kendte

Vild med dans-vært afslører:

Jeg er ordblind

Politibil med udrykning
Krimi

Mulig bilbombe:

Borgere er evakueret

Illustration af bitcoins.
Nyheder

Skattejagt på losseplads:

Leder efter 1,6 milliarder

Beholdere med coronaprøver
Nyheder

Ny virusvariant fundet i Danmark

Lottokupon
Nyheder

Vandt en million i Lotto:

Fik pizza galt i halsen

Snedækket landskab
Nyheder

Kulderekord: Laveste temperatur i tre år

To brandmænd ved en brandbil
Krimi

Fire børn frygtes omkommet

efter hyttebrand i Norge.

Indgang til retten i Glostrup
Krimi

Smuglede 310 kilo hash til Danmark

Billede af middelaldrende herre i jakkesæt
Nyheder

Her er Merkels afløser

En fantomtegning af en mørkhåret mand
Helt vildt

Mand kaprer fly

hopper ud med faldskærm

og forsvinder sporløst

To sørgende mennesker på en kirkegård
Corona

Pandemien ude af kontrol:

Rekordhøj fart på dødstallet

To fedladne mennesker kigger ind i kameraet
Krimi

Kvik servitrice

redder dreng fra

voldelige forældre

En krøllet t-shirt
Livsstil

Genialt:

Sådan slipper du

for at stryge dit tøj

Billede af Oh Land
Kendte

Oh Land:

X Factor er jo ikke virkeligheden

Trump går forbi honnørhilsende soldater
Nyheder

Trump planlægger storslået

afsked lige før Biden-indsættelse

billede af Armie Hammer
Kendte

Stjerne beskyldes

for kannibalisme:

- Jeg vil æde dig

Indiske sundhedsmedarbejdere
Corona

Indien vil vaccinere

300 millioner inden sommer

Sammenkopieret billede af Anne-Elisabeth Hagen og ægteparrets hus
Krimi

Hagen-sagen:
Håndværkere

kan have set noget

Janus Nabil Bakrawi ses sammen med Karina Frimodt
Kendte

Kvinde til kendt dansker:

- Du taler godt dansk

Richard Ragnvald optræder
Kendte

Når coronaen letter:

Richard Ragnvald

vil feste med fruen

billede af fartmåleren med Audien i baggrunden
Krimi

Drønede gennem landsby med 140 km/t i fars Audi

euro-sedler set tæt på
Nyheder

Regering trækker sig efter skandale

- flere er ruineret

billede af udrykningslyset på en politibil
Krimi

Kærestepar søges
i voldtægtssag

billede inde fra kongresbygningen som viser demonstranter
Nyheder

Anklager: Uromagere i Kongressen ville fange og dræbe politikere

hånd med handske holder glas med vaccine
Corona

Stor international

undersøgelse: Så mange

vil lade sig vaccinere

forreste del af en tandembus hænger og dingler ud over en bro i New York
Krimi

Vild ulykke i New York:

Bus styrtede 15 meter

ned

Venstre-politikeren Søren Gade med jakke og blåt slips
Nyheder

Gade støtter Støjberg:

Havde ikke stemt

for rigsret

trafiklys i byen
Nyheder

Hvad betyder gult lys?

Mange danskere

ved det ikke

mand med ansigtsmaling og horn i panden
Krimi

Stormede kongressen:
Nu vil han benådes

af Trump

jan magsnussen og konen Louise poserer for kameraet
Kendte

Dansk racerstjerne

er blevet far: Barnet

havde også fart på 

Mand kører på cykel i frostvejr
Nyheder

Sådan holder du dig

varm i kulden

frost på grene på træ
Nyheder

Bidende kold weekend:

Minus 12 grader

Blå blink fra udrykning
Krimi

Ung spøgelsesbilist

i kritisk tilstand

fire glas med coronavaccine på bord med gul baggrund
Corona

Sådan beskytter

vaccinerne

En mand set bagfra står og kigger på tegningen der er bag en glasmontre
Nyheder

Tegning solgt for

20 millioner kroner

Kongens bil fotograferet under angrebet med demonstranter omkring.
Kongelige

Konge angrebet

af demonstranter

en hospitalsbakke med vacciner i sprøjter
Nyheder

13 syge og ældre er

døde efter coronavaccine

En gammel hvid varevogn parkeret alene på en parkeringsplads med visne træer omkring.
Krimi

Narkolager opdaget

i gammel varevogn

Nyheder

Berlusconi er indlagt

med hjerteproblemer

Siegfried og roy på den røde løber. Billedet er taget i 2012.
Nyheder

Stjerne-tryllekunstner

er død

En politibetjent set fra ryggen
Krimi

Politibetjent anholdt

for rufferi

Politiet tjekker noget på jorden
Krimi

Hundelufter overlever skudangreb

i Bagsværd

En killing under et tæppe kigger ud
Dyreliv

Vi anskaffer os

katte som aldrig før

Ellemann og Støjberg tæt sammen i folketingssalen
Nyheder

Støjberg langer ud

efter Ellemann-Jensen

Inger Støjberg på vej ud af en dør
Nyheder

FAKTA: Størstedelen af rigsretssager

er endt med frifindelse

Billede af Søren Brostrøm
Corona

Danmark er længst i EU

med udrulning af coronavaccine

Billede af Inger Støjberg
Nyheder

Støjberg skal i rigsretten

Inger Støjberg under en paraply
Nyheder

Støjberg:

Jeg får ondt i maven og bliver trist

En gul Megane RS i skoven
Biler

FDM:

Vent med at købe bil

Soldater sover i en stor marmorsal
Nyheder

USA's hjemmeværn

har indtaget Capitol Hill

En Range Rover tildækket af sne
Biler

Pas på:

Store bøder til

snedækkede biler

Cecilie Beck portræt
Film og TV

Cecilie Beck scorer nyt job

Lars Løkke med Inger Støjberg i baggrunden
Nyheder

Nej til rigsretssag:

Løkke freder Støjberg

Blå blink på taget af bil
Krimi

Is kastet fra motorvejsbro:

Smadrer forrude på bil

Blå blink på taget af bil
Krimi

Is kastet fra motorvejsbro:

Smadrer forrude på bil

Nyheder

Restriktioner forlænges tre uger

Kvinder fører naziklædt abe rundt i manegen
Helt vildt

Russisk nazi-abe efterforskes

Tomme bure på minkfarm
Corona

Nu udbetales penge til minkavlerne

Bruce Willis går rundt på apotek
Kendte

Willis i modvind

Istedgade ved aftentide
Nyheder

Masser af ulovlige bordeller i København

Mette Frederiksen taler på pressemøde
Nyheder

Mette F: Klart behov

for at forlænge

restriktioner

Capitol Hill i tusmørke
Nyheder

Historisk dag i USA:

Trump for rigsret

for anden gang

bus holder ved stoppested
Corona

Slut med kontanter

i bussen

politiafspærring med politibil i baggrunden
Krimi

Død person fundet

i skovområde

mcdonalds skilt
Mad og drikke

Michelin-kok laver

McDonalds-burger 

- med bearnaise

Alex Vanoplsagh fra Liberal Alliancen i hvid skjorte og mørkt slips
Nyheder

Toppolitiker ramt af stress 

Nyheder

Folketinget lukker ned 

kvinde i grønt tøj smiler til kameraet
Krimi

Stod bag grufuldt drab:

Nu er hun henrettet

lottokuponer fra det amerikanske lottospil Mega Millions ligger på bord
Helt vildt

Lottofeberen raser:

Jackpot på 4,5 milliarder

kroner 

lottokuponer fra det amerikanske lottospil Mega Millions ligger på bord
Helt vildt

Lottofeberen raser:

Jackpot på 4,5 milliarder

kroner 

tog holder stille på jernbane efter ulykke
Krimi

Person død

- ramt af tog 

computerskærm med siden åbnet på youtube
Nyheder

YouTube udelukker

Trump 

kongepaladset i spanien i frostvejr
Nyheder

Minus 25 grader

- i Spanien

Billede af Politikens facade
Krimi

#metoo:

Advarsler delt ud på Politiken 

Billede af Politikens facade
Krimi

#metoo:

Advarsler delt ud på Politiken 

mand på løbehjul kører i indkøbsgade
Nyheder

Forlænger byttefrist

for julegaver

En hvalp i sneen
Dyreliv

Husk at lufte hunden ordentligt

i de kolde måneder

Portræt af Magnus Heunicke
Nyheder

Kontakttal på 0,9

er stadig alt for højt

En langbenet flot dame på gulvet
Kendte

Kim Kardashian:

Sexet alenemor

En computerskærm viser e-mærket
Livsstil

Sådan handler

du januarudsalg sikkert

på nettet