Forsker: DR-satire uetisk og farlig
Nordkorea-forsker frygter styrets reaktion over for alle, der bistod optagelserne til tv-programmet "Det røde kapel". Læs også i blogs: Brüggers snyd

Af Simon Andersen

Sian@avisen.dk

Danmarks Radio har handlet »groft uetisk« ved at lade et tv-hold fra DR2 rejse ind i Nordkorea som kommunistisk teatertrup, der elsker det nordkoreanske styre.

I virkeligheden skulle tv-holdet producere satire, der gjorde nar af styret. Nordkorea-ekspert Geir Helgesen siger, at de nordkoreanere, der bistod DR under opholdet i landet, risikerer at blive straffet for at have samarbejdet med »statsfjender.«

Nordkorea-forsker Geir Helgesen fra Københavns Universitet retter hård kritik mod Danmarks Radio forud for DR2-premieren i november på det satiriske program »Det Røde Kapel« om forholdene i Nordkorea.

»Tv-holdet fik adgang til Nordkorea for at lave en slags mellemfolkelige kulturprogrammer - men den sande dagsorden var at lave satirisk fjernsyn, hvor styret fremstilles som fuldstændigt sindssygt og grinagtigt,« siger seniorforsker Geir Helgesen.

»DR har udsat de mennesker, der hjalp holdet i Nordkorea, for alvorlig fare. Ingen aner, hvordan styret reagerer. Om alle, der hjalp DR, nu vil blive mistænkt eller straffet for at fratenisere med fjenden,« siger Helgesen.

Danmarks Radio fik adgang til Nordkorea, udstyret med et brev fra generaldirektør Kenneth Plummer, hvor Plummer udtrykker begejstring for samarbejdet mellem DR og styret i Nordkorea og understreger at der er tale om et kulturudvekslingsprojekt , oplyser programmets tilrettelægger, redaktør Mads Brügger.

»Det er ikke første gang en journalist rejser ind, snakker regimet efter munden - og så vender hjem og begår karaktermord på landet,« siger Brügger.


»Jeg kan ikke afvise, at det får konsekvenser for de mennesker, der hjalp os. Det er en ubehagelig tanke. Men jeg kan ikke være ansvarlig for, hvad et regime gør ved dets borgere. Nordkorea - eller Mordkorea - er et gangstervælde, der slår folk ihjel.«