Ny talskvinde vil ikke forholde sig til stening
Generated by IJG JPEG LibraryGenerated by IJG JPEG Library (Foto: )
Den nye talskvinde for Islamisk Trossamfund har tidligere forklaret, at den islamiske regel om stening skal »værne om familielivet.« Hverken Bettina Meisner eller den anden nyvalgte talsmand, Imran Shah, ønskede dog at uddybe deres syn på stening eller Hi

De to nye talspersoner Bettina Meisner og Imran Shah er udpeget for at forklare Islamisk Trossamfunds holdninger klart og tydeligt, men på deres første pressemøde afviste de at forklare foreningens syn på både stening og Hizb-ut-Tahrir, en ekstremistisk, islamisk organisation.

Dermed opstod der flere spørgsmål end svar, da den 42-årige talskvinde Bettina Meisner afviste at uddybe en tidligere udtalelse om stening. »Det er lidt kedeligt, at det altid er de samme spørgsmål, man bliver stillet som konverteret muslim. Hvis I er bange for, at vi begynder at gå og stene folk i forbindelse med vores talsmandsposter, så kan vi godt berolige jer,« sukkede Bettina Meisner dybt uden dog at fortælle, hvad hun mener om stening som straf for blandt andet utroskab.

Hun afviste dermed at uddybe sine udtalelser i en undervisningsavis om islam i 2005 lavet af Dagbladet Politiken. Her ville hun ikke tage afstand fra stening:

»Man er nødt til at kende islam i sin helhed for at forstå, hvordan sharialovgivningen er. Man kan ikke forklare sådan en enkelt paragraf uden at kende hele billedet. (...) Derfor fokuserer jeg ikke på straffen. Og reglen om stening er jo et forsøg på at værne om familielivet. For hvad medfører seksuelle relationer her og der og alle vegne? De medfører sygdomme som AIDS og en masse ulykkelige situationer i familien,« sagde hun i 2005.

Hun ville dog ikke svare på, om hun fortsat har den sammen holdning.

»Jeg kan overhovedet ikke erindre, at jeg nogen sinde er blevet interviewet omkring det,« sagde hun.

Den nye talsmand, Imran Shah, tilføjede:

»Det er slet ikke relevant at forholde sig til i det danske samfund.«

Uddannelse er vigtig

Dermed kom de to nye talspersoner for Islamisk Trossamfund på en hård prøve allerede på deres første dag under et pressemøde i lokalerne i Københavns Nordvest-kvarter.

Ifølge Imran Shah, en 32-årig civiløkonom fra Østerbro med afghansk baggrund, er hans og Bettina Meisners styrke, at de kender dansk kultur og mentalitet og derfor kan bidrage til debatten. Han mener selv, at de kan gøre en forskel i integrationen.

»Vi kan deltage i debatten, når det handler om vigtigheden af, at unge tager en uddannelse, at de tager et job, og at de har gode rollemodeller. Det er også vigtigt at unge indvandrere ser ud over offerrollen, og at de har nogle gode rollemodeller. Så de kan tro på sig selv i det danske samfund,« sagde Imran Shah.

Uklart svar på Tahrir

Han og Bettina Meisner afløser den tidligere talsmand for Islamisk Trossamfund, som gik af for nylig efter at have deltaget i en demonstration med Hizb-ut-Tahrir, som arbejder for at afskaffe demokratiet og indføre et globalt kalifat. De havde dog intet klart bud på, hvad det fremtidige forhold til Hizb-ut-Tahrir bør være.

»Det er slet ikke min opgave at formulere min holdning til Hizb-ut-Tahrir. Islamisk Trossamfund kan samarbejde med alle, og vi lader os inspirere af både muslimer og ikke-muslimer. Nu synes jeg, at vi skal lade fortiden hvile og begynde på en frisk,« svarede Bettina Meisner, som først efter gentagne spørgsmål vill fortælle, at hun til daglig arbejder som lærer på en folkeskole.

Mener du, at din organisation bør lægge afstand til Hizb-ut-Tahrir?

»Jeg synes ikke, at det er vigtigt, hvad jeg synes. Fremtiden kommer ikke til at bestå af, hvad jeg synes. Fremtiden vil blive præget af, hvad vi i fællesskab synes hører til de forskellige debatter. Min holdning er underordnet,« sagde Bettina Meisner uden at forklare.

10 procent afghaner

Talsmanden Imran Shah beskriver sig selv som 90 procent dansk og 10 procent afghansk. Han er født og opvokset i Danmark, og begge taler flydende dansk i modsætning til de tidligere talspersoner.

Han vil forholde sig til en eventuel situation med Hizb-ut-Tahrir, når den opstår.

»Vi må tage det fra sag til sag. Som talsmænd har vi et helt råd bag os, som vi skal tale sammen med, før vi kan udtale os. Derfor kan vi ikke bare sidde her og melde noget ud.«

Har I selv deltaget i en Hizb-ut-Tahrir-demonstration?

»Det kommer sådan set ikke sagen ved,« svarede Bettina Meisner.

Bettina Meisner ville heller ikke svare på, om hun mente, om den islamiske sharialovgivning kan stå over dansk lov.

»Jeg synes hele tiden, at vi bevæger os ud i noget, hvor vi skal have baglandets respons, før vi kan svare. Det er ikke interessant, hvad jeg mener, for jeg repræsenterer Islamisk Trossamfund. Jeg vil ikke ytre mig om det nu,« svarede hun.

via Listen To News