Så er det nu skat - æggestokkene kalder
Kvinder har behov for at planlægge sex, der kan give babyer. Derfor er salget af billige ægløsningstest eksploderet de seneste år. Men det kan ødelægge sexlysten, advarer sexolog.

De er hvide, ligner digitale termometre og koster ikke mere end fire og en halv krone per stykket.

Stadig flere kvinder køber ægløsningstest for at planlægge, hvilke to-tre dage om måneden der er særlig god grund til dyrke sex med kæresten for at blive gravid.

Maria på 33 år har to små børn, der begge er kommet til verden med hjælp fra de små poulære test.

- Jeg er total planlægningsfreak og meget utålmodig, så da min kæreste og jeg bare havde forsøgt i tre måneder på den naturlige måde, mistede jeg tålmodigheden og købte ægløsningstest. Det blev selvfølgelig lidt kunstigt i et par døgn, fordi jeg sagde skat nu er det altså nu og forlangte en pude under numsen for, at sæden kunne blive derinde, men det virkede første gang, fortæller Maria, der har opfordret alle veninderne til også at bruge en ægløsningstest.

Sælger flere og flere

En GFK-analyse i Danmark, Norge og Sverige viste sidste år, at 25 procent af alle kvinder, der prøver at blive gravide, nu benytter en ægløsningstest. Men ifølge Unipath-koncernen, der er en af verdens førende leverandører af ægløsingstest under navnet Clearblue, er der tale om et marked, der bliver ved med at vokse.

- Salget i Skandinavien er øget markant de sidste par år, og bare fra 2006 til 2007 har vi øget omsætningen på ægløsningstest med 10 til 15 procent. Udviklingen sker nok hovedsagligt fordi kvinderne generelt bliver ældre og pludselig får mere travlt med at få børn. Og så vil de også gerne have kontrol over den her del af tilværelsen, siger administrerende direktør i Unipath Scandinavia, Monica Persdotter.

Test i kassevis

Ifølge Kristian Brinckmann, direktør i firmaet Blue Medico, der sælger en stor del af de billige ægløsningstest på nettet, er der tale om et regulært boom.

- Vi har flere hundrede tusinde stående på lageret, direkte importeret fra Kina, og i dag sælger vi vel op til 20.000 test om måneden på nettet til kvinder og fertilitetsklinikker i Europa. Da vi startede for fire år siden, var tallet kun 5.000, forklarer han.

Chef for Rigshospitalets fertilitetsklinik, professor Anders Nyboe Andersen, er ikke overrasket over udviklingen.

- Jeg ser ikke noget galt i, at mange kvinder vælger de her test. De fungerer ret enkelt ved at indikere, hvornår der er ægløsning, og det kan der være ekstra behov for i en tid, hvor mange par har sværere ved at blive gravide, fordi kvinderne i gennemsnit først får børn når de bliver 30, hvor frugtbarheden allerede er nedsat. Samtidig er der meget, der tyder på, at mænds sædkvalitet også er faldende, siger Anders Nyboe Andersen.

Husk at nyde sex

Sexolog Tanja Rahm fra Sex- og Samlivsrådgivningen advarer dog om, at de mange ægløsningstest og planlagte forsøg på at få babyer kan være med til at dræbe sexlysten.

- Det er et problem, hvis kvinderne alt for hurtigt bliver desperate for at få børn og begynder at sætte sex i system. Så mister manden lysten til sex. Han dyrker altså sex for at have sex, og så er det en bonus, hvis der også kommer børn ud af det, siger Tanja Rahm, der opfordrer kvinderne til at være mere tålmodige.

- Slip kontrollen og dyrk sex af lyst. Det er ikke usædvanligt, at der går halvandet år, før der er gevinst, påpeger hun.

Navnet Maria er opdigtet, men hendes rigtige navn er redaktionen bekendt.