Bush kæmper for sit eftermæle– og en hurtig tilbagetrækning
Bush har ikke mange muligheder for at skabe fred i Irak. Men med det nye udspil åbner han til gengæld for en hurtig tilbagetrækning fra Irak, siger eksperter.

Af Helen Hajjaj, Nis Kielgast og Terkel Borg

heha@avisen.dk, niki@dny.dk og tebo@dny.dk

@BRØD:Det var en stærkt presset præsident, der på direkte tv skulle overbevise sin befolkning om, at hans nye plan for Irak vil skabe en varig fred, så de amerikanske soldater kan komme hjem fra Irak. Ifølge lektor ved Copenhagen Business School Edward Ashbee var det nemlig den eneste besked, George W. Bush kunne tillade sig at komme med.

»Fra Bushs synspunkt var det den eneste mulighed. Alternativt måtte han erkende, at Irak-krigen er tabt, og det vil han aldrig gøre,« siger Edward Ashbee.

Ifølge Ashbee er George W. Bush ved at forberede sit eftermæle. Og han vil nødigt blive kendt som den præsident, der ledte USA til et nyt Vietnam.

»Det amerikanske folk har meget svært ved militære nederlag. Det ville være for meget med to Vietnammer i én generation, så jeg tror, at de fleste amerikanere håber på en ærefuld tilbagetrækning,« siger Ashbee.

Dør står på klem

Men faktisk har den seneste udmelding gjort det muligt for USA at komme relativt hurtigt ud af Irak, vurderer major Karsten Marrup fra Forsvarsakademiet. På kort sigt kan der nemlig skabes fred, men konflikten vil blusse op igen.

»Oprørerne vil groft sagt få nogle tæsk, og så kommer der en pause, hvor volden formentlig vil aftage, fordi oprørerne enten fortrænges eller flytter ud af Bagdad og venter på, at amerikanerne tager hjem. Spørgsmålet er, hvad der sker, når de har gjort det. Der er en hævnkultur i Irak, og derfor vil konflikten fortsætte mange år endnu,« siger Karsten Marrup.

Ifølge mellemøstekspert Jørgen Bæk Simonsen betyder antallet af amerikanske tropper ikke så meget. Det gør deres evner til gengæld.

»Ved at ændre profilen på de tropper, der udsendes, kan man måske få overleveret nogle evner, som på sigt vil gøre det hurtigere muligt for den irakiske regering at overtage nogle af de opgaver, som ellers bliver forvaltet af de amerikanske soldater,« siger han.

Syrien og Iran

Jørgen Bæk Simonsen mener dog ikke, at den nye plan vil have afgørende betydning for fremtiden. Ifølge ham bør nabolandene Syrien og Iran involveres i en fredsmodel, men det afviste Bush fuldstændig.

»Der er ingen tvivl om, at begge landene har forbindelse til en række af de grupper, som er mest vanskelige at have med at gøre for Malikis regering. Der ville en forbindelse med landene kunne overbevise nogle grupper om, at de måske skulle nedtone deres konfrontation med den amerikanske hær til fordel for en større rolle i løsningen af den faktiske konflikt,« siger Jørgen Bæk Simonsen.