Irma vil have skat på fedt
Fødevarer med alt for meget fedt skal forbydes ved lov, foreslår Irma-kæden. Professor og politikere kalder det for drastisk, men vil gerne se på fedtskat.

Irma-kæden vil have forbudt eller lagt afgift på fede fødevarer for at gøre noget ved det fedmeproblem, der tynger Danmark. 40 procent af danskerne er overvægtige.
»Det kunne være ved en afgift på fedt efter, hvor mange kalorier der er i fødevarerne. Eller også kunne man forbyde oksekød og chips med meget fedt,« siger direktør Alfred Josefsen.
Ernæringsprofessor Arne Astrup bakker op om en fedtskat, og flere partier kalder forslaget interessant.

De 73 Irma-butikker har allerede pillet hakket kød med en fedtprocent på over 12 af hylderne, fordi de ikke vil sælge alt for fede madvarer.
»Butikskæder har et medansvar for fedmeproblemet gennem de varer, som vi vælger at sælge. Men vi kan ikke løfte byrden alene,« siger direktør Alfred Josefsen.

Derfor slår den københavnske butikskæde til lyd for, at politikerne griber ind overfor alt for fede fødevarer, der gør danskerne tykke. 40 procent af danskerne er i dag overvægtige, og hver tiende i svær grad.
»Derfor foreslår jeg, at politikerne forbyder de fedeste madvarer ved at sætte grænser for, hvor meget fedt der må være i oksekød eller i chips. Et andet forslag er, at de satte en punktafgift på kalorier, så man eksempelvis betalte en øre per gram fedt i fødevarerne,« siger butiksdirektøren.

Forslaget møder klapsalver fra de, som dagligt kæmper for at gøre danskere slankere. Som folkeslag tager danskere nemlig stadig på. Problemet opstår fra barnsben - når vi er syv er 2-3 børn i hver skoleklasse fed, når vi er 12 år er der blevet 5-7 fede i samme klasse fremgår det af en undersøgelse om fedme fra et topmøde om fedme i 2005.

Ernæringsprofessor Arne Astrup synes, at det er en fremragende idé med en afgift på de fede fødevarer.
»Det er en særdeles fornuftig idé. Vi ved, at det som for alvor gør danskere fede er fede mejerivarer, kød, sodavand og slik. Og prisen har afgørende betydning for hvad man køber. Jeg tror faktisk mere på en fedtskat end på different moms, hvor sunde fødevarer er uden moms. Derimod tror jeg, at et forbud mod bestemte fødevarer vil føre til sortbørshandel,« siger leder af Institut for Human Ernæring.

Fedmeepedimen er et af de områder Forbrugerrådet vil gøre noget ved i år.
»Jeg vil ikke afvise idéerne om en fedtskat og at forbyde fede fødevarer, men det skal undersøges grundigt først,« siger formand Camilla Hersom.

Samme melding kommer fra de politiske partier til venstre fra midten. De radikale ønsker ernæringsområdet undersøgt i en komission. Og socialdemokraternes forbrugerordfører Karen Hækkerup kalder forslagene spændende:
»Jeg vil dog nødig undvære chokolade og flødeskum helt,« siger hun.

Den nye forbrugerminister Carina Christensen (K) lægger dog afstand til Irma-kæden, da hun i denne avis forleden udtalte:
»Jeg vil ikke være med til at bestemme, hvad danskere putte i indkøbskurven.«

Og det er heller ikke brancheforeningen Fødevareindustriens kop te.
»Forbud og afgifter er ikke vejen frem. I stedet bør man satse på information om varieret kost,« siger branchedirektør, Ole Linnet Juul.

via Listen To News