Soldater modsiger Gade: Vi bar flag
Flere danske soldater siger, at de bag flag i Afghanistan, selvom forsvarsminister Søren Gade (V) har sagt det modsatte. Oppositionen mener, at ministeren har løjet og kræver derfor hans afgang.

Et af forsvarsminister Søren Gades (V) centrale kritikpunkter af filmen »Den hemmelige krig« modsiges nu af danske soldater, der har opereret i Afghanistan.

Søren Gade har oplyst til Folketinget, at danske soldater i Afghanistan i udgangspunktet ikke bærer flag. Men det er forkert skriver Dr.dk.

Flere danske soldater har fortalt i TV-avisen, at det var standard, at de bar flag.

»Vi havde en stående ordre på at bære flag, så vi ikke blev forveklset med de mange andre nationer i området. Jeg var ikke på noget tidspunkt i tvivl om, hvorvidt flaget skulle være der eller ej – det skulle bare være der. Det var standard. Man gik ikke hen og pillede det af,« siger frømandssoldat Stefan Nonboe.

Nyhedsavisen har tidligere afdækket, hvordan forsvarsminister Søren Gade til at begynde med forsøgte at beklikke soldaternes forklaringer om fangeudleveringer i Afghanistan i filmen »Den Hemmelige Krig« ved at hævde, at de danske soldater ikke bar flag. Det var ellers netop på grund af flagene, at en amerikansk forhørsleder kunne se, at det var danske soldater, der ifølge hans forklaringer udleverede fanger fem-seks gange til amerikanerne.

Gade roder rundt
I et læserbrev skrev Søren Gade, at »alle med lidt kendskab til specialstyrkerne ved, at det er en standardprocedure for de såkaldte operatører – altså dem som udfører opgaverne i felten – aldrig at optræde med flag på skulderen.«

Siden erkendte Søren Gade i et svar på et paragraf 20-spørgsmål, at soldaterne måske alligevel godt kunne have båret flag.

»Uniformerne var (...) udformet således, at nationalitetsmærker kunne afdækkes/blotlægges alt efter den opgave, som skulle løses. Det kan således ikke udelukkes, at enkelte soldater bar synlige nationalitetsmærker i den givne situation,« skriver Søren Gade i sit svar.

De seneste forklaringer fra danske soldater om, at de i udgangspunkt bar flag i flag i Afghanistan får nu oppositionen til at hævde, at forsvarsminister Søren Gade har løjet over for Folketinget. Det må en minister ikke, og derfor kræver flere hans afgang.

»Det er ret effektivt dokumenteret, at ministeren ikke har fortalt sandheden. Det bør føre til et mistillidsvotum,« siger Mogens Lykketoft, udenrigspolitisk ordfører for Socialdemokraterne til Dr.dk.

Dansk Folkeparti vil imidlertid ikke vælte ministeren på sagen og derfor er der lige nu ikke udsigt til noget mistillidsvotum. Forsvarsordfører Hans Kristian Skibby vil dog på baggrund af de nye oplysninger have en redegørelse om sagen.

»Hvis Søren Gade havde tilbageholdt oplysninger eller talt mod bedre vidende, så ville vi tage det alvorligt. Men i det her tilfælde er der formentlig tale om en misforståelse, fordi regelsættet giver soldaterne mulighed for både at vise og skjule mærket alt efter sikkerhedssituationen,« siger han.

Afslørende flag
Søren Gade siger selv, at han, inden han svarede Folketinget, havde dobbelttjekket oplysningerne om de små Dannebrogsflag på soldaternes skuldre med forsvaret.

»Jeg må klart afvise de beskyldninger, der er kommet. Jeg har bedt Forsvarskommandoen om at tjekke oplysningerne igen. Forsvaret siger, at mit svar til Folketinget er korrekt,« siger forsvarsministeren til DR.

via Listen To News