Slut med lang ventetidfør ældre kan få skiftet ble
I fremtiden skal der føres tilsyn med plejehjemmene i København. Det sker for at undgå en situation som den, der blev afsløret på plejehjemmet Fælledgården.

Af Mette Boysen

mebo@dny.dk

@BRØD:Ældre menensker på plejehjem skal ikke ligge i lang tid med en våd ble, før de bliver skiftet, som det med skjult kamera blev afsløret på det københavnske plejehjem Fælledgården. I fremtiden skal et uvildigt firma føre kontrol med plejehjemmene i hovedstaden.

»Vi skal gøre alt, hvad der står i vores magt for at sikre, at beboerne på kommunens plejehjem får den optimale pleje og omsorg, og derfor er vi nødt til at have et tilsyn, der er så nuanceret som muligt, og som kan fange fejlene hurtigt og effektivt,« siger Københavns sundheds– og omsorgsborgmester Mogens Lønborg (K).

Uanmeldte besøg på vej

Det nye tilsyn er i øjeblikket i udbud, og planen er, at tilsynet skal fokusere på opgaver, som ikke i forvejen bliver kontrolleret af eksempelvis fødevarekontrollen og embedslægen.

Tilsynet kommer blandt andet til at bygge på uanmeldte besøg, som skal udpege de plejehjem, hvor plejen halter mest. Og den fremgangsmåde er Mogens Taarup, Ældresagens kredsformand i København, enig i:

»Jeg tror, det er godt, der bliver rykket op i tilsynet. Så vidt vi kan se, er vi nødt til at have mere kontrol, så vi undgår en situation som på Fælledgården. Det var meget ubehageligt for alle,« siger Mogens Taarup.