Hårde ord fra Abu Labans efterfølger
Danske muslimer skal fortsætte kampen mod Jyllands-Postens tegninger. Sådan lød det til fredagsbønnen fra imam Mostafa Chendid, der tippes til at blive Ahmed Abu Labans efterfølger

Mostafa Chendid fra Islamisk Trossamfund lovede i sin første fredagsbøn efter Ahmed Abu Labans begravelse at fortsætte Abu Labans kamp for at få Jyllands-Posten dømt for at have krænket muslimske følelser med Muhammed-tegningerne.

»Vi vil afslutte det, som sheikh Abu Laban begyndte. Vi vil følge sagen til den sidste dråbe af vores blod, til den sidste indånding. Vi vil fortsætte med at forsvare vores islam,« sagde imamen foran et publikum af mænd med babyer, drenge og ældre herrer.

Dermed tyder det på, at sagen om Muhammed-tegningerne ikke er et afsluttet kapitel i Danmark. Islamisk Trossamfund besluttede lørdag ikke at udpege en ny leder efter Abu Laban, men Nyhedsavisens kilder peger på imam Mostafa Chendid som hans ideologiske efterfølger.

Chendid beroliger

Mostafa Chendid forklarer, at udtrykket til den sidste dråbe af vores blod ikke betyder, at danske muslimer skal gribe til vold, men at man vil appellere sagen helt til den europæiske menneskerettighedsdomstol.

»Jeg sagde det til dem, som er vant til at høre fredagstalen fra Abu Laban, for at sige, at jeg vil gøre hvad som helst, til jeg dør. Det betyder selvfølgelig, at vi går igennem de juridiske kanaler. Okay, glem det. Det er bare et ord på arabisk. Det betyder bare, at vi vil fortsætte kampen, til sagen er afsluttet,« siger han.

Ekspert ikke bekymret

Lektor Torben Rugberg Rasmussen fra Mellemøststudier på Syddansk Universitet er ikke selv bekymret over imamens ordvalg.

»Det er en højspændt muslimsk retorik, og formuleringen er ofte hørt på arabisk. I dette tilfælde kan man måske ligefrem sige, at det skal camouflere en strategi, der ikke findes. Han siger jo ikke, hvordan han konkret vil videreføre sagen mod Jyllands-Posten. Det lyder som en valgprædiken, hvor han skal profilere sig,« siger Torben Rugberg Rasmussen.