Selvmordsbomber er selvforsvar
Mostafa Chendid, imam i Islamisk Trossamfund, fordømmer drab på civile. Men i Irak og Israel kalder han det selvforsvar.

Læs også: Imam opfordrer muslimer til at tale pænt om Danmark

Imam Mostafa Chendid er imod drab på civile, men han kalder selvmordsangreb i Irak og Israel legitime, fordi landene er besat.

»Hvis israelerne forlader Palæstina, vil der ikke være flere bombninger. Hvis undertrykkelsen stopper, vil der ikke være flere, hvad kalder I det, selvmordsbomber. Jeg kalder det selvforsvar,« siger Mostafa Chendid.

Imod drab på civile

Som den mest fremtrædende imam efter Ahmed abu Laban tegner 39-årige Mostafa Chendid en stærk ideologisk profil i Islamisk Trossamfund.

Under den seneste fredagsbøn lovede han at fortsætte kampen mod Jyllands-Postens Muhammed-tegninger »til den sidste dråbe af vores blod«

»Hvis palæstinenserne havde våben ligesom de andre, ville de kæmpe med dem. Palæstinenserne forsvarer deres hjemland og bruger, hvad de har, sig selv, sten,« siger han.

Alligevel siger han, at han er imod drab på civile.

»Jeg er imod bombninger overalt, jeg er imod drab på civile. Det er meget klart i islam. Men jeg tror på, at folk forsvarer deres land. Vi fordømmer det ikke. Da Danmark forsvarede sig mod Tyskland, var det heller ikke illegalt.«

Terrorangrebet i London

Ifølge Mostafa Chendid er selvmordsangreb uden for de besatte lande til gengæld ikke legitimt. Alligevel er USA ansvarlig for terrorangrebet på London, mens selvmordsbomberne er skyldige .

»Jeg fordømmer bombningerne i London. Ingen tvivl om det. Nogle har misforstået Koranens vers om at straffe andre, som du selv er blevet straffet. Men man skal straffe de skyldige, ikke de uskyldige. Der står: Bekæmp dem, der bekæmper dig. Man kan ikke sige, at vi dræber deres kvinder i London, fordi de dræber vores kvinder i Irak. Det er forkert. Det betyder i militære områder, ikke i civile områder.«

Enig med Hamas

Israelske civile kæmper da ikke?

»Ja, men folket har ikke haft chancen for en fair kamp, så det er deres eneste måde at forsvare sig. Jeg siger ikke, at de skal gå ud og slå kvinder og børn ihjel, men hvis de beslutter noget? Jeg er enig med dem, der er valgt nu, Hamas. Jeg stoler på demokratiet, på folket og deres valg.«

Er du demokrat?

»På en måde. Demokrati er det smukkeste, folk har opnået. Er jeg demokrat? Jeg er muslim.«

Han griner.

»Hvis vi taler om ytringsfrihed, om at alle har ret til at vælge, hvem de vil vælge, så er jeg demokrat.«

På hvilke måder er du ikke?

»Foreløbig vil jeg ikke svare på det spørgsmål.«

faktaboks Islamisk Trossamfund besluttede lørdag, at ingen efterfølger Ahmed Abu Laban som leder af Islamisk Trossamfund.

Den 39-årige Mostafa Chendid, der i 10 år har fungeret som anden-iman, fortsætter som imam, men udnævnes ikke til officiel leder. Nyhedsavisen beklager derfor rubrikken i mandagens artikel »Hårde ord fra Abu Labans efterfølger.«

På mødet blev det blandt andet vedtaget, at trossamfundets imam ikke samtidig er talsmand, som det var tilfældet med Abu Laban. Abu Labans opgaver fordeles i stedet på bestyrelsesmedlemmerne.

Islamisk Trossamfund afviser, at adskillelsen af imam- og talsmandsfunktionen er en lektie af Muhammed-krisen, hvor Abu Laban blev beskyldt for at sige ét til sit muslimske publikum og noget andet til danskerne.