For nemt at få Forsvarets Medalje
Forsvarets Medalje er for let at få, og tapperhedsmedaljen for svær. Derfor vil en gruppe officerer have en ny medalje. Forsvarchefen ser positivt på forslaget

Danske soldater skal have nyt glimmer på brystet af deres uniform.

Det mener en lille gruppe danske officerer, som nu foreslår en ny medalje til soldater, som har gjort en ekstra indsats.

Forsvarets Medalje har nemlig mistet sin værdi, fordi den bliver udleveret til alle danske soldater på internationale missioner, mener officererne.

»I dag får alle udsendte soldater Forsvarets Medalje, og tapperhedsmedaljen bliver kun uddelt meget sjældent. Derfor mangler vi en medalje, som soldater, der har gjort det ekstra godt, kan hænge på brystet,« siger premiereløjtnant Anders Theut, der netop er hjemvendt fra tjeneste i Afghanistan.

Forsvarets Medalje blev oprindeligt stiftet for at belønne soldater, som havde gjort en ekstraordinær indsats. Men da Danmark i modsætning til for eksempel England ikke har nogen missionsmedalje, bliver Forsvarets Medalje i dag uddelt til alle danske soldater, som har deltaget i en international mission.

Samtidig er det kun en ganske lille skare af soldater, der kan bryste sig med den eksklusive tapperhedsmedalje, der kun er blevet uddelt 11 gange, siden den blev stiftet i 1996.

Lige midt imellem

Den nye medalje skal ifølge officererne »ligge imellem« tapperhedsmedaljen og medaljen for blot at have deltaget i en mission.

Og ideen bliver bakket op af oberstløjtnant H.C. Mathiesen, der indtil for nyligt, var chef for de danske styrker i Helman-provinsen i Afghanistan. Da han for nyligt kom hjem fra missionen, sendte han derfor et brev til ledelsen i Hærens Operative Kommando, hvor han foreslog en ny medalje.

Et tydeligt tegn

»Det er et klart behov for, at soldaten, der har gået et ekstra skridt, kan bære et synligt tegn på sin bedrift,« siger H.C. Mathiesen.

I forsvaret top ser Forsvarschef Jesper Helsø ser positivt på forslaget om en ekstra medalje.

»Jeg kan godt følge dem, og det er noget, vi skal se på. Jeg er absolut positiv over for, at forsvaret skal gøre meget for at påskønne, at folk er villige til at sætte liv og lemmer på spil.«