Eks-politikere kører uden om skatten
Tidligere folketingspolitikere har i ulovligt kørt gratis med tog uden at betale skat. Det er ulovligt, og hver politiker risikerer nu store skattesmæk.

Læs også:
Kaj Ikast: Jeg har bygget Storebæltsbroen
Folketinget: Spring skatten over

Af Lars Fogt og Knud Brix
lafo@avisen.dk | knbr@avisen.dk

Tidligere toppolitikere har i årevis undladt at betale skat af et frynsegode.

Det er forhenværende politiske stjerner som Poul Schlüter, Erling Olsen, Bjørn Elmquist og Karen Jespersen, der – mod reglerne – ikke betaler skat af op til 50.000 kroner årligt. Skatten skulle de ellers have betalt for et gratis togkort til første klasse, som folketingsmedlemmer får efter 12 års tjeneste. Frikortet gælder til både tog og færger resten af livet – så længe man husker at opgive ?gaven’ til Skat.

Men Folketinget har siden 1994 misinformeret ekspolitikerne om, at de ikke skulle betale skat af togkortet, viser et notat fra Skat, som Nyhedsavisen er i besiddelse af. Men det frikender ikke politikerne.

»Uvidenhed om skatteloven giver altså ikke syndsforladelse. Det retter vi nu straks op på – politikere skal betale skat af frynsegoder som alle andre danskere,« siger skatteminister Kristian Jensen (V).

Gevaldigt skattesmæk

De tidligere politikere kan nu se frem til et gevaldigt skattesmæk, vurderer en skatteekspert.

»De er blevet fejlinformeret af Folketinget, så de kan ikke straffes for at have handlet i ond tro. Men der vil helt sikkert blive tale om et skattesmæk, alt efter hvor meget de har benyttet ordningen,« siger professor ved Aalborg Universitet Erik Werlauff.

Og der er rigeligt at komme efter. Ordningen er nemlig vældig populær hos ekspolitikere, der svinger lystigt med frikortet, når de skal holde foredrag eller arbejde.

»Jeg stiller ingen spørgsmål – jeg siger bare tak for tilbuddet. Min revisor siger, at jeg ikke skal betale skat af det. Jeg kører på første klasse, og det er dejligt,« siger tidligere kulturminister Jytte Hilden (S), som benytter kortet, hver gang hun holder foredrag eller promoverer bøger.

»I kan rende mig«

Også tidligere trafikminister Kaj Ikast (K) kører med:

»Folketinget har aldrig oplyst mig om, at jeg skal betale skat. Så I kan rende mig et vist sted. Det var mig, der byggede Storebæltsbroen, og det var mig, der byggede Øresundsbroen. Så manglede det da bare, at jeg får fri transport, når jeg skal på Christiansborg til møde,« siger han.

Folketingets formand Christian Mejdahl (V) tager nu til efterretning, at Folketinget har misforstået skattereglerne.