Blodig pels-kampagne mod dansk tøjgigant
AppleMark
Dyreorganisation vil spærre Matinique og InWear-butikker i Europa med dyr i bur for at protestere mod pelssalg

259 tøjbutikker ejet af den danske tøjgigant IC Companys kan den 29. marts blive spærret af aktivister fra dyrerets-organisationen Anima med blodige skilte med ræve og kaniner i bur.

Efter års boykot har IC Companys, der sidste solgte tøj for 3,8 miliarder kroner, ophævet forbudet mod pels i sine butikker med mærker som Tiger of Sweden, By Malene Birger, InWear og Peak Perfomance.

»Det er simpelthen ikke i orden, at kæderne forsøger at liste pels tilbage. Derfor vil vi lave protestauktioner i hele Europa den dag og vi bliver ved til pelsen er fjernet igen,« siger koordinator Joh Vinding fra dyreretsorganisationen Anima.

Organisationen har samtidig lavet hjemmesiden ICCruelty.com, hvor man på lige fra dansk til kinesisk kan læse om pelssalg i butikkerne og se billeder og film af sammenpressede kaniner og ræve i bur.

»Godt nok siger IC Companys, at de kun vil købe europæisk pels. Men de europæiske dyr bliver jo transporteret levende til Kina i sammenpressede transporter og her aflivet på bestialske måder,« siger Joh Vinding.

I 2004 valgte IC Companys ellers at stoppe totalt for pels i sine produkter efter en tilsvarende kampagne. Firmaet kaldte her pelsproduktion uetisk.

Det holdning har de nu ændret, fortæller IC Companys direktør Henrik Teilberg til Nyhedsavisen:

»Vi indfører pels i vores butikker igen, fordi kunderne efterspørger det. Nogen kunder synes ikke, at den syntetiske pels er af god nok kvalitet. Samtidig stiller vi det krav, at pelsproducenter overholder love i det land. Vi vil også lave kontrolbesøg, da vi ikke kan acceptere dyremishandling,« siger Henrik Teilberg.

IC Companys vil foreløbig bruge pels fra kaniner, ræve og vaskebjørnee i sine kraver og ærmer. Og kunderne skal altid have et alternativ af syntestisk pels.

Tøjfirmaet er meget ked af Animas reaktion. Anima er nemlig kendt for meget aggressive kampagner, hvor de råber »pels er mord« efter kunder og optræder i tøj overhældt med rød maling.

»Det her er ikke spor rart for vores personale. Jeg er især ked af det, fordi jeg synes, at vi er meget åbne med at vi bruger pels,« siger Henrik Teilbjerg.