Strømprisen dykker om natten
Om få år kan du hente strøm fra stikkontakten uden beregning fra elselskabet, hvis du er villig til at vaske tøjet på skæve tidspunkter. DONG Energy er på vej med billig el om natten.

Strøm i stikkontakten behøver ikke koste dig ret mange penge, hvis blot du bruger den om natten.

Elselskabet Dong Energy er snart klar til at gøre strømmen så billig på skæve tidpsunkter af døgnet, at du kun skal betale for agifterne til staten. Det sker for at få folk til at skære ned på forbruget om dagen.

»Vi er på vej med store prisnedsættelser, og ja, det kan ende med at gøre strømmen gratis om natten,« siger markedschef Willy Bergstrøm fra DONG Energy.

Håbet er, at folk vil bruge mindre strøm om formiddagen og om aftenen, hvor forbruget normalt er stort.

Med de nuværende afgiftsregler udgør DONG Energys regning til forbrugerne cirka 27 øre af en samlet pris på 157 øre per kWh. Størstedelen af prisen består af CO2-afgifter og moms, og dem kan DONG Energy ikke skære væk.

Dansk vind til Sverige

Baggrunden for initiativet er et ønske om bedre at kunne bruge den strøm, som den hastigt voksende danske vindkraft leverer.

»I dag må vi jo forære den væk til Tyskland og Sverige, når det blæser meget. Så vil vi hellere give den til vores danske kunder,« siger Willy Bergstrøm.

Som det er nu, betaler forbrugerne et fast beløb for deres strøm om måneden, uanset hvornår på døgnet de hiver den ud af stikkontakten. Og det er i bund og grund vanvittigt at afregne med abonnement, mener Willy Bergstrøm.

»Prisen på el er jo langt mere variabel end prisen på eksempelvis dollar,« siger han.

Gavner miljøet

I Energinet.dk, der har ansvar for, at der er strøm i danskernes stikkontakter, kalder sektionschef Klaus Thostrup det for optimalt, at man betaler for strømmen alt efter, hvornår man bruger den.

»I dag er der intet, der tilskynder forbrugerne til at tænke sig om, før de sætter en vask over,« siger han.

Men der er også en ekstra gevinst ved omlægningen:

»Hvis vi får folk til at bruge mere strøm om natten og mindre om dagen, gavner det også miljøet,« siger Klaus Thostrup og forklarer, at energiselskaberne er nødt til at forurene mere for at følge med i perioder med stor efterspørgsel.

De varierende elpriser bliver mulige om cirka to år, når DONG Energy har skiftet de gamle elmålere ud, der ikke kan registrere et fleksibelt forbrug.

faktaboks

En tøjvask på 60 grader: 1,50 kroner

Opvarmning af en liter kogende vand i elkedel: 15 øre

En kummefryser (260 liter) 75 øre per døgn

Priser og afgifter – og dem kan Dong ikke fjerne – udgør dog lidt over halvdelen af prisen på en kWh strøm.

via Listen To News