Folketinget nægter at slukke lyset
Både dronning Margrethe og tusindvis af danskere planlægger at slukke lyset lørdag den 29. marts for at gøre opmærksom på den globale opvarmning. Men på Christiansborg vil pærerne brænde, fastslår formand Thor Pedersen (V)

Idéen er ellers enkel: Verdensnaturfonden opfordrer os alle til at slukke for lyset en enkelt time lørdag den 29. marts for at huske hinanden på, at en af årsagerne til den globale opvarmning er vores øgede energiforbrug.

Den er man med på i København, Århus og Odense. Sågar dronning Margrethe har sagt ja til for en stund at mørklægge de kongelige gemakker.

Thor P siger nej

Men på Christiansborg sætter formanden for Folketinget, Thor Pedersen (V), sig imod.

»Det skal være muligt for folketingsmedlemmerne og deres ansatte at arbejde efter deres egen rytme – og med lyset tændt, hvis det er nødvendigt. Det vil derfor ikke give mening at deltage i et initiativ, som går ud på at slukke lyset,« skriver Thor Pedersen i en mail til Verdensnaturfonden.

Den tidligere finansminister var i går på tjenesterejse i Kroatien og ønskede ikke at uddybe afslaget over for Nyhedsavisen.

Hos Verdensnaturfonden, der har fået idéen til kampagnen, er man overrasket over meldingen fra Thor Pedersen.

»Jeg håber, at det er en misforståelse. Vi synes, at det er helt oplagt, at Folketinget deltager,« siger foreningens generalsekretær, Kim Carstensen.

Mærkeligt at stå udenfor

Han vil straks sende et brev til Thor Pedersen for at forklare ham, hvorfor det er en god idé at deltage.

»Folketinget har jo meget fokus på klimaet. Derfor er det mærkeligt, at de skulle stå udenfor,« siger han.

Kampagnen har ellers medvind masser af andre steder i landet. Ud over en lang række danske byer og virksomheder har også dronning Margrethe besluttet sig for at være med. Hun slukker således lyset på alle Kongehusets slotte rundt om i landet.

»Det er for at medvirke til at skabe øget bevidsthed om den globale opvarmning,« siger hoffets pressechef Lene Balleby.

Thor Pedersen kan som Folketingets formand opfordre politikerne til at slukke lyset, men han kan ikke tvinge dem til det.