Herning Messecenter anmeldt for fødevarefusk
Herning Messecenter blev i torsdag politianmeldt for bedrageri ved Genesis-koncert i sidste uge. En fødevarerazzia fandt madvarer fra 1997, retter opbevaret ved 23 grader og ungtyrekød solgt som kalvekød

Nogle af fødevarerne var lige så gamle som Genesis seneste hit, da Fødevarestyrelsens Rejsehold sidste onsdag lavede razzia før Genesis-koncerten i Herning Messecenter.

Halvanden køkkencontainer blev fyldt med gammel mad som tabascosovs med sidste holdbarhedsdato i 1997 og vafler og kiks, der skulle være spist i 2003.

I går valgte Fødevarestyrelsen, at politianmelde messecenteret for forsøg på bedrageri, da kalvekødet i tomatsovs på menukortet til 3.800 VIP-gæster viste sig at være 900 kilo billigere ungtyrekød.

»Det er overlagt svindel, fordi kødet ifølge fakturaen er købt for længe siden. Og derfor et så alvorligt forsøg på bedrageri, at vi har politianmeldt det,« siger Søren Rotzow fra rejseholdet.

Lukkede boder på stedet

Fødevarestyrelsen lukkede derudover med det samme to madboder på koncertarealet med henholdsvis grisekød og kinaretter, hvor fødevarerne stod ude ved 23 grader. Her fandt de både 16 ulovligt slagtede grise og 350 kilo kartoffelsalat og et halvt ton salat ved stuetemperatur.

»Jeg kan love dig, at det var ulækkert,« siger Søren Rotzow. Kontrollen af Genesis-koncerten er et led i en kontrolkampagne om fødevarehygiejne og svindel på festivaler, som rejseholdet vil køre hele sommeren.

»Her havde vi hørt, at der var noget at hente, og det var der i den grad ved Genesis-koncerten,« siger Søren Rotzow.

Magtfordrejning

Herning Messecenter siger, at de klart har fortalt de to standudlejere:

»At de aldrig kommer til at servere mad her igen. Og så er vores køkkenchef ked af, at han ikke for længst havde smidt de gamle tørvarer ud. Politianmeldelsen for bedrageri finder vi derimod grotesk. Vores VIP-gæster anede ikke på forhånd om de fik serveret kalvekød eller ungtyr – de roste bare retten for at være særdeles lækker,« siger direktør Georg Sørensen.

Han får opbakning af koncertdeltager Orla Zinck, der selv er tidligere afdelingschef i Fødevarestyrelsen.

»Bedragerianmeldelsen er vanvittig, idioti og magtfordrejning af værste skuffe,« siger han og peger på, at der kun er en måneds forskel på kalvekød og ungtyrekød.

faktaboks

Fødevarestyrelsens rejsehold vil hele sommeren lave en kampagne for at tjekke for svindel med holdbarhed, hygiejne og forhold på sommerens festivaler, byfester og kulturarrangementer.

Kampagnen er indledt efter tip om svindel i branchen. Første tjek var til Aerosmith-koncerten, hvor alt var i orden - det var det ikke til Genesis-koncerten.

Fødevarestyrelsens seks mand store rejsehold er mest kendt for kontrol for gammelt kød på kødlagre, hvor de på under et år har fundet 150 tons kød, der har overskredet sidste holdbarhedsdato. En del af det var alligevel solgt til intetanede danske forbrugere.