Forældre vil døbe søn 4 Real
4 Real er ikke et rigtigt navn, lyder det fra new zealandske myndigheder til forældrepar, som kæmper for retten til at kalde deres barn netop det. I Danmark førte den såkaldte Christophpher-sag fra 1989 til ændring af navneloven.

Det kan godt være, at den amerikanske skuespiller, Gwyneth Paltrow, har fået lov til at kalde sin datter for Apple , eller Æble som barnet ville hedde på dansk. Men der er grænser for, hvad man kan kalde sit barn.  

Det har et ungt forældre par i New Zealand måttet sande, efter at de har søgt om lov til at døbe deres knap en måned gamle dreng 4 real , som på dansk kan oversættes til virkelig eller ægte .

Parret Sheena og Pat Wheaton fik ideen til det usædvanlige navn, da de fik det første ultralydbillede af barnet, mens han stadig lå i sin mors mave, og det gik op for dem, at nu var deres søn virkelig, skriver Tvnz.co.nz.

Navneregistret i New Zealand har sagt nej til forældrenes planer. Begrundelsen er, et navn ikke må begynde med et tal.

Også herhjemme sætter myndighederne grænser for, hvilke navne de søde små må få, og hvordan navnet må staves.

Mest kendt er måske den såkaldte Christophpher-sag fra 1989. Dengang gav drengens mor, Pia Agergaard, sit barn navnet Christophpher, som faldt navnemyndighederne for brystet på grund af den specielle stavemåde.

I syv år fik moderen dagbøder for at insistere på at kalde sit barn Christophpher, som efter gældende danske regler var en ulovlig stavemåde, på det tidspunkt.

I 1995 blev navnet endelig kendt ulovligt i retten, og familien Agergaard blev truet med endnu højere dagbøder.

Nyheden om sagen gik, ligesom historien om 4 Real , verden rundt. Resultatet blev, at daværende indenrigs- og kirkeminister Birte Weiss (S) 6. juni 1996 lempede navnecirkulæret, så navnet blev gjort lovligt.