Skønhedspletter sikrer dig længere liv
Er dit ansigt fyldt med skønhedspletter? Så er der faktisk sandsynlighed for, at du lever længere end dine uplettede medmennesker, viser undersøgelse.

Kig dig selv i spejlet og glæd dig over dine skønhedspletter. Ifølge en ny britisk undersøgelse hænger antallet af skønhedspletter sammen med, hvor gammel du bliver. Og jo flere pletter, jo længere liv.

Forskerne fra King s College har undersøgt gener hos 1.800 tvillinger og fandt frem til, at personer med flere end 100 skønhedspletter eller modermærker havde langt bedre aldringssgener end dem med færre end 25 pletter. Selv om mange modermærker giver en let øget risiko for hudkræft, så tyder resultaterne på, at personer med modermærker alligevel lever længere.

- Det er meget spændende resultater, da de for første gang viser, at folk med skønhedspletter, som har en let øget risiko for hudkræft, på den anden side nyder godt af, at deres aldringsproces går langsommere. Det kunne tyde på, at de får færre aldersrelaterede sygdome som hjertekarsygdomme og knogleskørhed. Men vi har brug for flere undersøgelser, siger hudlæge Veronique Bataille, der har være med til at lave undersøgelsen, til Daily Telegraph.

Man ved ikke ret meget om, hvorfor mennesker har skønhedspletter. Mange af pletterne forsvinder normalt med alderen, og ifølge forskerne har folk med mange pletter flere af de såkaldte telomere, der beskytter celler mod at dø.

Ifølge forskerne er telomerene hos folk med mange skønhedspletter så lange, at personerne sandsynligvis vil leve seks til syv år længere end folk med få pletter.

Forskerne planlægger nu nye studier, der skal vise, om generne bag skønhedsmærker hænger sammen med aldringsgenerne.

Indtil da er det bare at gå i gang med at tælle skønhedspletterne. En gennemsnitlig, hvid person har en 30 stykker af slagsen. Men nogle kan have over 400 - og de vil sandsynligvis leve længe.

Undersøgelsen er offentliggjort i den seneste udgave af tidskriftet Cancer Epidemology Biomarkers & Prevention.