Det er slut med at hedde Brian
Brian er på vej ud af historiebøgerne. Derfor er navnet, der ofte forbindes med borede knallerter, et rigtigt godt bud, hvis barnet skal hedde noget, som ingen andre hedder.
Af Stinne Poulsen, stpo@avisen.dk

Biler og borede knallerter. Heroin og hustruvold. Fordomme er der nok af, når det kommer til navnet Brian .

Faktisk er Brian så upopulært, at kun de ganske få i dag vover at give barnet navnet med de mange (mere eller mindre) positive associationer.

»Det går ikke så godt for Brian. Brian har haft det rimelig dårligt,« siger Michael Lerche fra Institut for Navneforskning og fortsætter:

»Brian er jo synonymt med unge, der knækker træer og borer knallerter. Derfor er det stendødt i dansk sammenhæng,« forklarer han.

Brian igen igen

Brian havde sin storhedstid 1970 erne, hvor op mod 10.000 Brianer blev født. Til sammenligning har kun godt 400 børn med det nedsablede navn set dagens lys siden starten af 1990 erne. I år har kun to børn fået navnet Brian. Det var blandt andet landeplagen »Brian igen igen« fra P3 s børneradio i slutningen af 80 erne, der fik Brians popularitet til at dale.

At det ikke er nogen skam hverken at hedde eller at være en Brian, bekræfter bokseren Brian Nielsen, der synes, navnet Brian passer meget godt til ham.

»Jeg er jo en bonderøv, for fa’en, så det må jo passe meget godt,« slår han fast.

Heller ikke tidligere cykelrytter Brian Holm lægger ikke skjul på, at han langt hen af vejen er en Brian.

»Jeg er klart mere en Brian fra Amager, end jeg er en Phillip fra Klampenborg. Jeg er jo også uddannet murer,« forklarer han. Alligevel mener han ikke, det har været det letteste navn at bære rundt på.

»Det er jo ikke det mest prestigefyldte navn. Det har været op ad bakke,« siger Brian Holm,

Muligt retronavn

Michael Lerche mener dog alligevel, at der stadig er for mange Brianer i landet til at man kan kalde det for et decideret tabernavn . Han peger på, at nutidige modenavne som Oliver eller Oskar sagtens kan få samme negative klang. Men det er da ikke umuligt, at Brian-navnet vender stærkt tilbage.

»Men der går givetvis en 20-25 år, før det bliver populært igen. Tommelfingerreglen er, at man aldrig giver sine børn navne fra sin egen eller forældres generation,« forklarer Michael Lerche.