Mor skræmmer børn væk fra nye kærester
Når et barn ikke kan lide mors eller fars nye kæreste, kan det skyldes, at de voksne selv har det svært med den nye situation, fortæller familieeksperter.

»Når min kæreste kommer, bliver min datter umulig. Jeg vil så gerne have, at de to kan finde ud af det, men det går hele tiden galt,« fortæller en mor, der er ved at være godt træt af den kedelige situation. Så nu fortsætter hun livet som enlig mor, så datteren ikke bliver sur, mens kæresten klares i de børnefri dage.

Men sådan behøver det ikke at være, forklarer Charlotte Grumme, der er jordemoder og familieterapeut.

»Det er ofte enlige mødre, der har knyttet sig meget tæt til barnet, der er bange for barnets reaktion. Moren gør ofte et stort nummer ud af at fortælle barnet, at det stadig er ham eller hende, der betyder mest for hende, men det planter i stedet en angst hos barnet. For børn kan mærke morens angst,« forklarer Charlotte Grumme.

Drop bekymringerne

For når moren går med en bekymring, så overfører hun den til barnet. Barnet vil derfor møde morens kæreste med angst og modstand, for det har moren – ofte ubevidst – signaleret til barnet. Derfor gælder det om at gøre sig fri af bekymringen, for hvad er det egentlig, man er bange for, spørger familieterapeuten.

»Det handler ofte om dårlig samvittighed,« siger Ulla Dyrløv, der er psykolog i Familiepsykologisk Praksis.

Positivt med ny kæreste

Hun mener, at familie og venner ofte er hurtige til at give enlige forældre dårlig samvittighed og sige, at det er synd for barnet, hvis man får en ny kæreste.

»Men det passer ikke. Hvis kæresten er en ansvarlig voksen, så er det godt for barnet, at forældrene har en kæreste. De fleste mennesker bliver gladere af at have en kæreste, og man skal huske, at det ikke er et barn, der er ansvarlig for, at en voksen er lykkelig,« siger Ulla Dyrløv. Så når barnet – tilsyneladende uden grund – ikke kan lide den nye kæreste, så skal man ikke tage det så tungt.

»Hvis man fortæller til barnet, at det her er godt og du kan stole på mig og mit valg, så bliver det nemmere. For barnet bliver trygt. Men det betyder dog ikke, at der ikke kan komme problemer,« forklarer Ulla Dyrløv.