Rusland vil vinde kapløbet til Mars
Russiske kosmonauter kan nå til Mars før amerikanernes astronauter, siger russisk rumchef.

Rusland tabte kapløbet til Månen, men den stolte rumfartsnation kan stadig nå at sende det første menneske til Mars. Faktisk kan det ske allerede om 15 år, lød det i går fra direktøren for det russiske rumforskningsinstitut, Lev Zeljonij.

»Det er et prestigeprojekt, og det er en af Ruslands prioriteter at sende en kosmonaut til Mars. Denne opgave kan løses både økonomisk og teknisk,« siger Lev Zeljonij til nyhedsbureauet Interfax. Direktøren mener, at en russisk kosmonaut kan sætte foden på Mars allerede i 2023-25, hvis forberedelserne begynder snart.

USA er i gang

Rusland vil dog få skarp konkurrence, hvis man vælger at genoplive 1960 ernes rumkapløb med USA. Præsident George W. Bush fremlagde allerede i 2004 en plan, der skal ende med, at amerikanske astronauter sætter fod på Mars. I første omgang vil USA dog bygge en base på Månen, som skal fungere som springbræt til den røde planet, dernæst skal selve Mars-missionen planlægges. Der er ikke sat nogen dato endnu, men det amerikanske rumforskningscenter NASA har nævnt 2037 som et muligt år.

Livets store gåde

Der er uendelig mange gode grunde til at tage til Mars, mener Steen Eiler Jørgensen, der er formand for Dansk Selskab for Rumfartsforskning.

»Blandt andet tror vi, at vi kan finde svaret på, hvordan liv opstår. Hvis vi kan finde spor af levende organismer, som er opstået uafhængigt på Mars, betyder det nemlig, at liv opstår af sig selv, når de rette betingelser er tilstede,« forklarer han.

En bemandet mission til den røde planet vil give langt større muligheder end projekter som robotkøretøjerne Mars Rover, der har kørt rundt på planeten siden 2004.

»Mars Rover har kørt rundt fire år og sendt resultater tilbage til jorden. Det er et fantastisk projekt, men et hold trænede geologer kunne klare det samme meget hurtigere, og udføre en masse opgaver, som robotter slet ikke kan,« siger Steen Eiler Jørgensen.