Anne hjælper særlige ansatte: "Vi har så meget fat i den lange ende"
Anne Woergaard Mikkelsen er daglig leder af Café Ingeborg i Ringsted. Foto: Anna Kyst
Anne Woergaard Mikkelsen driver Café Ingeborg i Ringsted. Her arbejder 75 meget forskellige mennesker, der eksempelvis har fysiske eller psykiske handicap, med at lave lækker mad til byens pensionister.

Der dufter af friskbrygget kaffe på Café Ingeborg. Det er formiddag, og der er travlhed i køkkenet. Dagens ret, flødegullasch, skal stå klar klokken 11.30, når pensionister fra Ringsted kommune kommer for at spise og hygge sig i cafeen.

Medarbejderne har ud over interessen for mad det til fælles, at de ikke kan klare et job på ordinære vilkår. Alt i alt har 80 meget forskellige mennesker deres hverdag i Café Ingeborg. 

Bo Bang Jensen har Downs syndrom, og han står for at vaske køkkenredskaberne af den dag, Avisen.dk er på besøg.

Imens hælder kokken vandet fra kartoflerne, og Katrine Bager, der er autist, viser rundt i grovkøkkenet og fortæller med stolthed i stemmen om sin arbejdsdag.

Artiklen fortsætter under videoen 

Lederen af cafeen, Anne Woergaard Mikkelsen, brænder for at skabe en god stemning både for gæster og medarbejdere.     

- Jeg havde ikke erfaring med mad, da jeg begyndte her, men jeg har erfaring med mennesker, der har levet på kanten af arbejdsmarkedet. Jeg er draget af at skabe fællesskaber, siger Anne Woergaard Mikkelsen, der har arbejdet med mennesker med særlige udfordringer siden 1985. 

Ideen til cafeen er udviklet sammen med den politiske ledelse i Ringsted kommune. Siden de første gæster trådte ind i 2010, er projektet blevet udvidet og består nu af otte forskellige afdelinger rundt om kommunen.   

Overblik over de ansatte på Café Ingeborg

- 35 personer i beskyttet beskæftigelse

- 20 personer i en ordinær ansættelse

- 10 personer i fleksjob

- 10 praktikanter 

I alt: 75 ansatte 

UDVID

De 75 medarbejdere er blandt andet mennesker med fysiske og psykiske handicap, der ikke kan arbejde på fuld tid, men fint magter et deltidsjob i trygge omgivelser på cafeen.

Nogle af dem er fleksjobbere og førtidspensionister.

På en rundtur blandt medarbejderne i køkkenet, der producerer 300 kuverter mad i døgnet, fornemmer man tydeligt den fællesskabsfølelse, som Anne Woergaard Mikkelsen er optaget af. Der bliver snakket og grinet af jokes. 

Opskriften på succes

Til at bistå medarbejderne, der har særlige udfordringer i hverdagen, er ansat en mindre gruppe kolleger på ordinære vilkår. En af dem er tidligere kok i Operaen i København. 

Anne Woergaard Mikkelsen kunne også have valgt en pædagog, men de ville hun ikke. 

- Hvis du skal lære at lave mad, så skal du lære det af en kok. Der er en pædagogisk ramme omkring det, men du arbejder sammen med fagfolk, siger Anne Woergaard Mikkelsen.

Bo Bang Jensen og Katrine Bager er begge i beskyttet beskæftigelse, som er et tilbud fra kommunen. De er begge førtidspensionister, men tjansen på cafeen giver dem ekstra indhold og udfordringer i hverdagen.

Sammensætningen af holdet i køkkenet er hemmeligheden bag al magien. Hvis man kun er sammen med mennesker, der ligner en selv, lærer man aldrig noget nyt, lyder Anne Woergaard Mortensen filosofi:

- Tricket er, at vores medarbejdere er så blandede. Hvis vi kun havde ansat kokke eller pædagoger eller kun havde mennesker med autisme eller udviklingshæmmede, så var der aldrig nogensinde opstået de ting, som når man er sammen med nogen, som ikke er som en selv, siger cafelederen, der både står for strategisk udvikling, branding af nye tilbud og har øje for, at et par håndværkere ikke snupper pensionisternes stambord lige før spisetid.

Artiklen fortsætter under billedet

Cafeen byder på smørebrød, lette retter, kager og meget mere. Foto: Anna Kyst

Anne Woergaard Mikkelsen mener, Cafe Ingeborg er et eksempel på, at det kan lade sig gøre at løse mange opgaver under ét tag. 

- Vi synes, vi har så meget fat i den lange ende. Og det har vi, fordi vi løser rigtig mange kommunale opgaver i ét projekt, siger hun. 

Det optager også Anne Woergaard Mikkelsen at hjælpe café-medarbejdere videre på arbejdsmarkedet. 

- Min drøm er, at vi kan etablere en brobygningsvirksomhed oppe i byen, hvor de her mennesker kunne tage den næste mellemlanding, så de kunne nå at arbejde et sted med lidt mere vejledning, inden de når ud på det ordinære arbejdsmarked, siger hun.

Cafe Ingeborgs otte afdelinger

Café Ingeborg i Ringsted danner ramme om en række forskellige aktiviteter:

- Køkkenet laver kantinemad til de administrative medarbejdere

- Servicemedarbejdere sørger for, der er kaffe på kanden

- Teams kører rundt og giver håndmassage 

- Vasker kommunens biler på brandstationen 

- Afholder cafe på biblioteket

- Gartneri på et af kommunens plejecentre, hvor der bliver dyrket krydderurter

- Idrætsprojekt hjælper handicappede børnehavebørn med at få bevægelse i fokus

- Økosamfund, hvor der skal dyrkes vintergrønsager 

UDVID