Blev landskendt med Vejlegården: Det laver Amin Skov i dag
Amin Skov, tidligere forpagter af Restaurant Vejlegården, fylder 40 år. Foto: Torkil Adsersen/Ritzau Scanpix (arkiv)
Amin Skov fylder 40 år og kæmper fortsat for en ny version af den danske model.

I 2012 tabte Amin Skov som arbejdsgiver kampen om en revideret version af den danske model med frivillige aftaler mellem arbejdsgiverforeninger og fagforeninger.

I dag er han arbejdstager. Han lever af et være konsulent og har tid til sine børn.

I anledning af sin 40-års fødselsdag fortæller han til Politiken, at han fortsat kæmper mod den danske model og holder foredrag om det på virksomheder og i politiske foreninger:

- Vi har brug for en ny fleksibilitet, så vi ikke ser arbejdsgiver og arbejdstager som modstanderne. Nu er jeg arbejdstager og lever af at være konsulent på industrikøkkener. Jeg er min chefs forudsætning for succes og omvendt. Tjener virksomheden penge, gør jeg også, siger Amin Skov, som er oprindeligt er fra Iran og lyder det fulde navn Amin Skov Badrbeigi.

Fik tid til sine børn

Han fortæller, at han, efter han kom ud af konflikten om Restaurant Vejlegården, hvor han blev ramt af blokader, da han havde opsagt overenskomsten med 3F og i stedet skrevet under på overenskomst med Kristelig Fagbevægelse, er glad for sit nye liv og har fået tid til sine børn.

- Da jeg holdt op, og pludselig var hjemme hver aften til aftensmaden, spurgte min datter: Hvad laver du her? siger han til Politiken.

Den danske model vandt, siger ekspert

Amin Skov har tidligere sagt, at konflikten om restaurant Vejlegården i bund og grund kun havde tabere.

Det er arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet ikke enig i. Han mener derimod, at det var 3F, fagbevægelsen og den danske model, der vandt konflikten.

- De domme, der er faldet siden 1910, hvor vi fik det fagretslige system, er holdbare, og tolket ind i en større ramme. Fordi en enkeltperson (Amin Skov, red.) synes, at nogle regler er forældede, så skal man ikke lave systemet om, sagde Henning Jørgensen i marts sidste år.

I strid med 3F

Amin Skov blev i efteråret 2012 stævnet af 3F for brud på loven om arbejdstid. Et lettisk ægtepar klagede over arbejdsforholdene i Amin Skovs rengøringsvirksomhed OL-Rengøring.

Ægteparret klagede over, at de i flere perioder gennem tre år havde følt sig presset til at arbejde langt ud over lovens maksimum på 48 timer ugentligt.

- Jeg var desværre ikke bevidst om, at det var i strid med loven, sagde Amin Skov blandt andet om sagen.