Desperate hjemløse: "Man føler sig mere jaget og udsat"
- Vi oplever ikke, at de rumænske hjemløse er rejst tilbage. Til gengæld oplever vi meget mere desperation. Man føler sig mere jaget og udsat, siger formand for Sand Christina Strauss Foto: Sand
Politiet har styrket indsats mod lejre, der skaber utryghed. Lejrene er mindre synlige, siger organisation.

Politiet har hen over sommeren øget indsatsen mod hjemløselejre, der skaber utryghed og tiggeri. Det er sket som konsekvens af lovstramninger, der blev vedtaget før sommeren.

Hos de hjemløses landsorganisation, Sand, kan stramningerne godt mærkes.

Siden 1. april har Københavns Politi ryddet 45 såkaldt utryghedsskabende lejre. 200 er blevet sigtet for at have opholdt sig i lejrene, oplyser politiet.

- Vi oplever ikke, at de rumænske hjemløse er rejst tilbage. Til gengæld oplever vi meget mere desperation. Man føler sig mere jaget og udsat, siger formand for Sand Christina Strauss og tilføjer:

- De er rykket væk. De gemmer sig mere, men der er stadig lejre.

Politiets indsats mod tiggeri er også øget. Straffen for tiggeri, der skaber utryghed, er blevet fordoblet, så det straffes med 14 dages fængsel. Det presser de hjemløse, fortæller formand for Sand, Christina Strauss.

- Det er ikke noget, vi har tal for, men vi fornemmer, at folk hellere laver anden kriminalitet. De vil eksempelvis hellere stjæle, fordi straffen er nogenlunde det samme, og der ikke er straksstraffe, siger formanden.

I tirsdags blev en rumænsk kvinde udvist for tiggeri. Det er første gang, retten har udvist en person med hjemmel i den nye lov.

Jacob Søndergaard, der er vicepolitiinspektør i udlændingekontrolsektionen i Københavns Politi, fortæller, at politiet både reagerer på anmeldelser om tiggeri og selv opsøger offentlige steder.

- Ved tiggeri tager vi ud ved dagtid og observerer ved supermarkeder, stationer, gågader og så videre.

- Hvis vi har en anmeldelse, skal vi se, om forholdet er til stede. Men vi kan også finde på at gå en tur og se, om der er noget, siger vicepolitiinspektøren.

Han fortæller, at det endnu ikke er til at vurdere, om den øgede indsats har mindsket antallet af utryghedsskabende lejre og fået færre til at tigge.

/ritzau/