Hjemløse Patrick ramt af kontanthjælpsloft: Fanget i en ond cirkel
En bjælke og et busskur. Sådan prøver Patrick Larn at råbe politikerne op. Han vil fortælle, at det bliver stadig sværere at komme ud af hjemløshed med et kontanthjælpsloft over sig.

I et lille fredsommeligt busskur er der dækket op med både blomsterdug og væglamper af bronze med cremefarvede skærme plettet af nikotin. Her bor Patrick Larn på 47. I dag i hvert fald.

Over ham hænger en bjælke faretruende lavt i små plastikstrips og vugger faretruende i vinden. "KONTANTHJÆLPSLOFTET" står der med sort sprit-tusch.

- Arh, pas på! Loftet ryger længere ned. Det presser os, råber Patrick Larns medaktivist Britta.

Skuret er en del af SANDs, De Hjemløses Landsorganisation, protest mod hjemløshed på årets Folkemøde på Bornholm. I år er der særlig fokus på sidste års udskældte reform, kontanthjælpsloftet.

- Prøv at forestille dig; en lejlighed koster 4-5.000, og så med loftet og 225-timersreglen, så er der pludselig ikke meget at rutte med. Det rammer big time. Det presser. Når kontanthjælpen bliver lavere kommer der flere hjemløse, når der kommer flere hjemløse, kommer der flere på kontanthjælp. Det er en ond cirkel, siger Patrick Larn, der er formand i SAND afdeling Storstrøm.

Patrick Lark får kontanthjælpsloftet i hovedet. Foto: Victor Emil Kristensen.

En brav kamp bliver svær

Ifølge Patrick Larn er det skruen uden ende. Et lavere budget hver måned skaber mindre råderum. Så skal der pludselig ikke særlig meget til, at læsset vælter: En skilsmisse, et misbrug eller psykiske problemer. Og når du først ender på gaden, gør loftet det sværere at komme ind i varmen igen.

- Der er mange, der gerne vil ud af et misbrug og kæmper en brav kamp, som jeg gør. Men så bliver vi pludselig presset til at arbejde pga. loftet. Men vi er ikke klar til at arbejde, også selvom vi lige har fået en lejlighed. De burde tænke lidt mere langsigtet, siger Patrick Larn.

Selv har han været hjemløs og misbruger i omkring 12 år. En tid han primært tilbragte på Istedgade på Vesterbro København.

På grund af kontanthjælpsloftet får flere et busskur som hjem, siger Patrick Lark. Foto: Victor Emil Kristensen

Smil og lagkage på Bornholm

Det iøjnefaldende skur tiltrækker megen opmærksomhed, og flere kommer forbi for at få en sludder eller få noget af SANDs merchandise i form af lightere eller askebægre.

Også politikere kommer. Og det er netop magthaverne, som Patrick Larn og SAND vil have i tale.

- Carl Holst har været her et par gange i dag og snakke med de hjemløse, og der kommer også nogle i morgen. Det var fantastisk. Det er dejligt, de gider høre på os. Topmålet er Lars Løkke. Hvis han kommer forbi, råber vi ham an, siger Patrick Larn og fortæller, at han møder lutter smil og lagkage fra politikerne, når han møder dem her i busskuret på Bornholm.

Men, men, men. Historien er desværre en anden, når de vender snuden hjemad.

- Politikerne virker normalt ligeglade. De er søde og lytter, når de kommer her hen til skuret, men de glemmer det, når de kommer tilbage til Christiansborg, siger han og sukker.

Patrick Larn kæmper, som de i dag 6.535 registrerede hjemløse i Danmark, en brav kamp. En kamp, som kun bliver sværere, efter loftet blev indført.

- Det skal væk. Helt væk, så hjælper det måske, siger Patrick Larn og sukker endnu en gang.

Har I lightere nok til at fjerne kontanthjælpsloftet?

- Ja da! Du kan få alle de lightere, du overhovedet ønsker, siger han og kaster en hel håndfuld ud på bordet foran os.