Nægter overenskomst: Lettisk håndværker fra TV2-program ramt af konflikt
Det lettiske firma, der indtager hovedrollen i TV2s håndværker-program i aften,er på fagbevægelsens sorte liste. 3F og en række andre LO-forbund rasler med konfliktvåbnet (Foto: Scanpix)
Det lettiske firma, der indtager hovedrollen i TV2s håndværker-program i aften,er på fagbevægelsens sorte liste. 3F og en række andre LO-forbund rasler med konfliktvåbnet

Det lettiske firma, der medvirker i TV2s håndværker-program, 'Danmark mod Østeuropa,' har den danske fagbevægelse på nakken. 3F Byg kører konflikt mod firmaet, og en række LO-forbund har som støtte hertil varslet sympatikonflikt. Målet med konflikten er at få det lettiske firma til at indgå dansk overenskomst.

Men det er ifølge 3F Byg vanskeligt både at lokalisere og komme i dialog med firmaet. Næstformand Palle Bisgaard fortæller, at der er gjort mange forsøg på at få kontakt med Dins Grants, der står i spidsen for byggefirmaet. Den første kontakt blev taget tilbage i 2013. Det, der gør det svært for 3F, er, at det lettiske firma ifølge egne oplysninger opererer på danske byggepladser i få dage ad gangen.

- Når Dins Grants ikke ønsker at tegne overenskomst med os, tager vi det som et udtryk for, at han ikke ønsker at indgå på det danske arbejdsmarked på lige vilkår med andre virksomheder, siger Palle Bisgaard.

Der har op til aftenenes udsendelse på TV2 været debat om de lønforhold, som Dins Grants tilbyder sine medarbejdere. Som Avisen.dk har fortalt, har Dins Grants oplyst til TV2, at timelønnen er 100-120 kroner. Det står i kontrast til den danske virksomhed, der medvirker i programmet, hvor timelønnen er 175-210 kroner. Efterfølgende har den lettiske håndværksmester præciseret, at den oplyste timeløn er efter betaling af skat.

Konflikten mod Dins Grants vil blive aktiveret, så snart 3F formår at lokalisere den lettiske virksomhed i Danmark. 

- Så henvender vi os til byggelederen og oplyser om konflikten. Og om at en række LO-forbund også er klar til sympatikonflikt. På den måde kan vi lægge pres pres på, siger Palle Bisgaard.

Der er ingen 3F-medlemmer i Din Grants firma. Muligheden for at gøre konflikten mærkbar er derfor størst, hvis hans firma indgår i et større byggeri, hvor andre virksomheder er involveret. I så fald kan 3F og de andre LO-forbund trække deres medlemmer ud af arbejdspladsen og på den måde gøre hverdagen besværlig for byggeledelsen. Det kan forsinke og i yderste konsekvens lamme arbejdet på en byggeplads, hvis nøglemedarbejdere trækkes ud, fordi de ikke kan røre konfliktramt arbejde.

Medlemmer af 3F Transport, Dansk Metal, Malerforbundet, Blik- og Rørarbejderforbundet og Dansk El-forbund vil kunne indgå i sympatikonflikten. 

Dins Grants siger til Avisen.dk, at han ingen grund har til at tegne dansk overenskomst. 

- Hvorfor skulle jeg det? Jeg kan ikke se, hvorfor jeg skal være medlem, siger han kortfattet. 

Dins Grants fortæller, at han tager det med ophøjet ro, at 3F Byg nu kører konflikt mod hans firma.

via Listen To News