Sonny og Susanne inden endelig dom over omstridt lov: Frygter kæmpe gældssmæk
- Det var sindssygt hårdt. Er du vanvittig. Hver morgen blev man mindet om, hvor fæl den lov var, siger Susanne Jensen. Foto: Privat
Mandag falder der dom i langvarig sag mellem tre kærestepar og Beskæftigelsesministeriet og deres hjemkommuner.

Mandag kommer alt til at dreje sig om noget så simpelt som et en mail i indbakken for Sonny Carlsen og Susanne Jensen og hendes 17-årige søn, Marcus.

Kæresteparret vil i deres hjem i Jyderup på Sjælland få svar på det spørgsmål, som i to et halvt år har mast så markant ind i deres hverdag:

Var det grundlovsstridigt, at staten med loven om gensidig forsørgelsespligt pålagde lønmodtageren Sonny Carlsen at forsørge kæresten Susanne Jensen på kontanthjælp?

Det vil dommeren afgøre i Helsingør Byret, og minutter efter vil parret få besked om domsafsigelsen gennem deres advokat.

Afgørelsen er principiel, men kan også få økonomiske konsekvenser for Susanne Jensen og Sonny Carlsen. Mere om det senere - først lidt baggrund:

Omstridt lov

Dommen falder på baggrund af en retssag mellem på den ene side 176 personer, som er repræsenteret af tre kærestepar og på den anden side Beskæftigelsesministeriet og de tre pars hjemkommuner Herning, Favrskov og Gribskov.

Den drejer sig om loven om gensidig forsørgelsespligt for ugifte samlevende par, der blev indført 1. januar 2014. Den betød, at hvis den ene i et samlevende par modtog kontanthjælp, havde parret pligt til at forsørge hinanden – ligesom hvis parret var gift.

Derfor kunne det koste i kontanthjælpen, hvis ens kæreste havde indtægt eller formue. Beløbet, som kommunen kunne trække i kontanthjælpen, hang sammen med kærestens indtægt. Den gensidige forsørgelsespligt blev hurtigt udskældt og omstridt og endte med helt at blive afskaffet den 1. januar 2016,

Inden da blev flere kærestepar ramt. Tre af de par er nu sagsøgere - blandt andet Susanne Jensen og Sonny Carlsen - og de mener, at loven var et brud på grundlovens § 75, stk. 2 om retten til offentlig forsørgelse.

Nægtede at forsørge Susanne

44-årige Susanne Jensen lider af fibromyalgi, gigt, autisme og piskesmæld og var på kontanthjælp, da reglerne i 2014 ramte hende og kæresten, 45-årige Sonny Carlsen, der dengang og nu arbejder på Grønttorvet i København. Men Sonny Carlsen nægtede at forsørge Susanne Jensen.

Ifølge Susanne Jensen handlede det både om, at han simpelthen ikke havde råd, ligesom parret også synes, at loven principielt var uretfærdig. Hvorfor skulle hun tigge sin kæreste om penge, spørger Susanne Jensen.

- Hvis Sonny skulle forsøge mig, skulle min søn spørge om lov til at spise hans mad og bede om penge til en busbillet. Det er så intimiderende og grænseoverskridende, at jeg ikke var i stand til at varetage mig og mit barn. Det var jo ikke for sjov, at jeg var på kontanthjælp, siger Susanne Jensen.

Det lyder som om, at jeres parforhold i praksis minder om et ægteskab. Hvorfor er det så uretfærdigt, at loven kunne ramme jer, når den rammer gifte par på samme måde?

- Ægtefolk binder sig juridisk til hinanden, mens den her lov var baseret på et skøn for dem, der ikke vælger at blive gift. Og det har vi gjort. Har man ikke ret til at være sammen med den, man elsker? Desuden fik Sonny ikke mit fradrag, ligesom ægtefolk gør. Og det viser, hvordan loven ikke var udformet ordentligt, siger Susanne Jensen.

Hun siger også, at det ikke kunne være forsørgerpligt i ægteskablig forstand, fordi Sonny Carlsen eksempelvis ikke længere skulle forsørge Susanne Jensen, hvis hun røg over på en anden ydelse.

"Sindssygt hårdt"

Sonny Carlsen og Susanne Jensen overvejede rent faktisk at gå fra hinanden for at undgå at blive berørt af reglerne.

- Det var sindssygt hårdt. Er du vanvittig. Hver morgen blev man mindet om, hvor fæl den lov var. Nogle mennesker har det måske bedst alene, men vi er jo mænd og kvinder af en årsag, og hvorfor skulle jeg miste min elskede på grund af ting, der bliver trukket ned over hovedet på ham? Retten til fri kærlighed forsvandt bare, siger Susanne Jensen.

Hun er i dag tilkendt fleksjob med ni timer om ugen, men ikke alt er gået fremad siden. Sonny Carlsen fik kræft i hjernen og var sygemeldt et halvt år. Sønnen Marcus er infantil autist, og da der ikke var nogen skoletilbud i Nordsjælland, der matchede ham, blev parret nødt til at flytte til Jyderup.

De boede dengang i Gribskov Kommune, og her opbyggede Sonny Carlsen en potentiel kæmpegæld, da han altså nægtede at forsørge Susanne Jensen. Kommunen har indtil videre ikke forlangt, at Sonny Carlsen skal tilbagebetale det, som Susanne Jensen har fået for meget i kontanthjælp.

Men hvis kommunen får medhold i retssagen mandag, kan der vente parret et voldsomt økonomisk smæk. Ifølge Susanne Jensen nåede gælden op på omkring 75.000 kroner, inden loven blev skrottet.

- Vi er bekymrede og frustrerede. Hvis vi ikke får medhold, kan vi anke, men kommunen vil bede om at få pengene tilbage. Det er en gisning, men det er det, vi frygter, siger Susanne Jensen.

Du kan læse meget mere om sagen her. Find blandt andet ud af, hvorfor kommunen skrev 'I boller sammen' som en af årsagerne til, at Sigrid Larsens kæreste Christian skulle forsørge hende.