Vild rekord: Så mange østeuropæere arbejder i Danmark
X Factor-dommer Remee brugte arbejdskraft fra Bulgarien, da han satte sin natklub i stand. På billedet er 3F på besøg for at se på arbejdsforholdene. Arkivfoto: Bax Lindhardt, Scanpix
Selvom antallet af østarbejdere slår ny rekord, har vi ikke set toppen endnu. Arbejdsmarkedsforsker vurderer, at der vil komme endnu flere de kommende år, fordi virksomhederne mangler arbejdskraft.

Indenfor det seneste år har 119.003 polakker, rumænere, litauere og andre østeuropæere haft arbejde i kortere eller længere tid i Danmark.

Dermed slår antallet af østarbejdere herhjemme igen ny rekord.

I 2015 arbejdede knap 106.000 østeuropæere i Danmark, og dermed er der sket en stigning på cirka 13.000 personer.

Det viser nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) i Beskæftigelsesministeriet.

Det er Folketingets Beskæftigelsesudvalg, der har bedt beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) redegøre for, hvor mange personer fra de 11 øst- og centraleuropæiske lande i EU, der har haft beskæftigelse i Danmark inden for det seneste år.

Polakkerne udgør langt den største gruppe med næsten 49.000 personer i Danmark. Den næststørste gruppe er rumænerne med cirka 26.000 personer, og dernæst kommer Litauen med 16.000 personer i dansk job.   

Flest i rengøring og byggeri

Statistikken viser også, at det ville se sløjt ud med rengøringen i Danmark uden østarbejderne. Hver fjerde polak, litauer og rumæner på det danske arbejdsmarked har arbejdet inden for rengøring, rejsebureauer eller anden operationel service inden for det seneste år, viser tallene.

Men også inden for byggeri og anlæg, landbrug og fiskeri samt industrien vrimler det med østarbejdere.  

Således har 19.403 østeuropæiske murere, tømrere og andre håndværkere haft job indenfor bygge- og anlægsbranchen i perioden 1. oktober 2015 og et år frem.

Der kommer flere næste år  

Arbejdsmarkedsforsker på FAOS på Københavns Universitet Jens Arnholtz er ikke overrasket over, at antallet af østarbejdere i Danmark er steget så markant.

- År for år ser vi, at antallet af østeuropæere på det danske arbejdsmarked slår rekord. Bortset fra kriseårene har det været sådan, konstaterer han.

- Jeg tror bestemt også, at der vil komme flere østarbejdere til Danmark i de kommende år. Især nu, hvor der er mangel på arbejdskraft inden for mange brancher, er der ingen tvivl om, at danske virksomheder vil kigge sig om efter udenlandsk arbejdskraft. Samtidig ser vi flere udenlandske virksomheder etablere sig i Danmark, og de vil også tiltrække flere østarbejdere, fastslår Jens Arnholtz.

Han fremhæver, at østeuropæere generelt også er meget interesseret i at arbejde i Danmark, hvor der er gode penge at tjene, fordi danske lønninger generelt er højere end i for eksempel Polen og Rumænien.  

Frygt for social dumping 

Det rekordstore antal østarbejdere i Danmark understreger behovet for, at der gøres en mere effektiv indsats for at bekæmpe social dumping, mener formanden for byggegruppen i 3F, Kim Lind Larsen.

- Vores medlemmer er meget optaget af social dumping, fordi de mærker konsekvenserne af, at der aldrig nogensinde før har været så mange udlændinge i byggeriet, som der er nu, siger han.

Arbejdsmarkedsforsker Jens Arnholtz forstår godt, at fagbevægelsen er bekymret for social dumping.

- Når antallet af østarbejdere udvides, kan det lægge et pres på lønnen. Især vil mange ufaglærte føle sig presset på lønnen, fordi østarbejderne typisk tager ufaglært arbejde og også er villige til at tage arbejde til en lavere løn end danskerne, siger Jens Arnholtz.

Her kommer østarbejderne fra

Polakker, rumænere og litauere kommer i stigende grad til Danmark for at arbejde.

Polen

48.655

Rumænien

26.581

Litauen

16.586

Bulgarien

7.917

Letland

5.902

Ungarn

4.654

Slovakiet

3.160

Kroatien

2.122

Tjekkiet

1.894

Estland

1.128

Slovenien

404

I alt

119.003

 

Kilde: Beskæftigelsesministeriets svar til Folketingets beskæftigelsesudvalg 14. december 2016. Beskæftigede EU11-borgere i Danmark i 4. kvartal 2015 - 3. kvartal 2016 inklusive RUT.