Fodr havens fugle uden at sprede sygdomme
De danske fugle er truet af både fugleinfluenza og en række andre smitsomme sygdomme. Det skal du tænke på, når du fodrer fuglene i haven.

For tiden holder de danske ornitologer et skarpt øje med både "fuglekopper" og "gul knop".

Det er desværre ikke to sjældne fugleracer, der for nylig er fløjet til Danmark. Det er til gengæld navnene på to yderst smitsomme sygdomme, der sammen med fugleinfluenza truer de danske fugle.

- Vi får dagligt flere henvendelser fra folk, der har fundet døde fugle i deres haver, fortæller biolog Knud Flensted, som er biolog hos Dansk Ornitologisk Forening.

- Det oplever vi i øjeblikket med både duer og grønirisker, der er ramt af "gul knop", som faktisk har reduceret bestanden af grønirisk ret kraftigt i hele Nordeuropa, forklarer Knud Flensted til Ritzau.

Hos Dansk Ornitologisk Forening beder man de danske haveejere og fugleelskere om at holde et godt øje med havens fugle, der kommer og spiser. Og der er intet galt med at fortsætte med at fodre fuglene hjemme i haven hen over vinteren. Dog skal man lige huske på et par vigtige ting.

- Det er vigtigt at gøre sig klart, at man fodrer for sin egen skyld og ikke for fuglenes skyld. Fuglene klarer sig nok. Men det er da fint at fodre i behersket omfang, fordi man får nogle dejlige og sjove oplevelser i sin egen have, når man får fuglene tæt på, lyder det fra biolog Knud Flensted fra Dansk Ornitologisk Forening.

- Hvis man oplever syge eller svage fugle på foderbrættet, så anbefaler vi, at man stopper med fodringen i mindst en måned, lige som man bør desinficere foderbrættet og fuglebadet med kogende vand, forklarer Knud Flensted.

Hvis man finder en eller flere døde fugle i sin have, eller hvis fuglene sidder stille i oppustede eller i underlige, unaturlige stillinger, så kan der altså være grund til bekymring.

- Foderbrættet er den direkte vej til sygdomsspredning mellem havens fugle, da de alle sammen træder, besørger og spiser samme sted, siger Michael Carlsen, som er biolog for Dyrenes Beskyttelse.

 

Fakta: Gode råd om fodring af fugle i haven
  • Hold god hygiejne i foderområdet. Sørg for, at der ikke ligger foder spredt ud på jorden.
  • Husk at rengøre foderbrættet med varmt vand og sæbe en gang imellem, så du kan få dræbt nogle af de bakterier, der kan skade fuglene.
  • Hvis du finder døde eller syge fugle i din have, så kontakt eventuelt Dansk Ornitologisk Forening på dof.dk eller på deres Facebook-side.
  • Hvis du har mistanke om syge fugle i din have eller på dit foderbræt, så hold en måneds pause fra fodringen.
  • Anskaf eventuelt en foderautomat, hvor der er lukket ind til maden, så fuglenes afføring ikke ender i maden.
  • Læg ikke mere mad og foder ud ad gangen, end der bliver spist. Rester af foder kan tiltrække rotter og andre skadedyr.

 

Kilder: Dyrenes Beskyttelse og Dansk Ornitologisk Forening.

/ritzau/FOKUS